Ekonomi

Çiftçiler Oraklarla Her Gün Birinin Pirinç Tarlasını Biçiyor

Fiyatlar Geçen Yıla Göre Artış Gösterdi

Çiftçiler Oraklarla Her Gün Birinin Pirinç Tarlasını Biçiyor
26-09-2023 10:48

Gercüş'te Organik Pirinç Hasadı: Fiyatlar Geçen Yıla Göre Artış Gösterdi

Doğal yetiştirme yöntemleriyle bir adım öne çıkan Gercüş'ün organik pirinçleri, bu yıl fiyatlarını neredeyse iki katına çıkarttı. Peki bu organik pirinçlerin sırrı ne?

Geleneksel Hasat Yöntemleri

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü ve Akyar köylerinde her sabah serin havada oraklarını bileyen köylüler, coşkuyla biçme işlemine başlıyor. Biçilen çeltikler, hayvanlarla taşınarak düz alana seriliyor.



Pirincin Yolculuğu

Daha sonra traktörle çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. Yaklaşık bir hafta süreyle güneşte kurutulan pirinç, değirmende kabuklarından ayrılarak sofra için hazır hale getiriliyor.

Organik Pirincin Farkı

Hasadı gerçekleştirilen pirinç, ata tohumu ve gübre kullanılmadan tamamen organik olarak yetiştirilmesi ile diğer pirinçlerden ayrılıyor. Geçen yıl 35-40 TL’den pirinçlerini satan köylüler, bu yıl 65-70 TL arasında değişen fiyatlarla satacak.

“İlkbaharda çift sürüyoruz... Şallarla hayvanlara yükleyip düz alana taşıyarak seriyoruz... Kuruduktan sonra taş değirmenlere götürüyoruz. Orada kabuklarını soyarak pazarda satıyoruz." - Mehmet Aydın



Özel Müşteri Kitlesi

Mehmet Aydın, organik pirinçlerinin soğuk suyla yetiştirildiğini, taş değirmenlerde işlendiğini ve yerli tohumun ayrı bir tat kattığını vurgulayarak, özellikle Midyat çevresindeki Hristiyanların bu pirince rağbet gösterdiğini dile getirdi.

Pirincin Köylüler İçin Önemi

Köylülerden İlham Gümüş, bu pirincin köy için tek geçim kaynağı olduğunu belirtti. Gümüş, "Buranın pirinci on numaradır, her şey doğal ve hiç gübre kullanılmıyor, tamamen doğaldır" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER