Ekonomi

Çiftçilere 13 milyon TL değerinde kırmızı mercimek tohumu desteği sağlandı

Toplam 13 milyon liralık hibe ile sağlanan tohum desteği, Diyarbakır'ın tarım potansiyelini nasıl etkileyecek?

Çiftçilere 13 milyon TL değerinde kırmızı mercimek tohumu desteği sağlandı
08-11-2023 08:23

Yüzde 75 Hibe İle Tohum Dağıtımı

Diyarbakır'da, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, bölge çiftçilerine büyük bir destek sağlandı. Bin 406 çiftçi, yüzde 75 hibe desteği ile 533 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu almayı başardı.

Vali'den Açıklamalar

Büyükşehir Belediyesi bahçesinde düzenlenen törende konuşan Vali Ali İhsan Su, toplamda 13 milyon lira değerindeki tohumun, bakanlık, belediye ve çiftçilerin katkılarıyla dağıtıldığını açıkladı. Diyarbakır'ın mercimek üretiminde öncü olduğunu vurgulayan Su, bu projenin önemini ve kentin tarımsal gelişimine katkısını anlattı.

Üretimde Büyük Artış Beklentisi

Vali Su'nun ifadesine göre, sağlanan destekle birlikte kentte yaklaşık 700 bin dekar alanda mercimek üretimi yapılıyor. Bu desteğin 132 milyon lira gelir getireceği öngörülüyor. Bir yandan da tohum dağıtımı ile bin 406 üreticiye 38 bin 95 dekar alanda ekiliş yapma fırsatı sunuluyor.


Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Rolü

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, projenin, kentteki atıl arazileri üretime kazandırma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, yerel tarımsal araştırma enstitüleri ve üreticilerin 68 adet tohum tescili yaptığını ve bu tohumların hem iç piyasada hem de ihracatta kullanıldığını ifade etti.

Projeler, milli ekonomiye 130 milyon TL üzerinde bir katkı sağlayacak ve Diyarbakır'ın tarımsal üretimdeki yeri daha da pekiştirilecek.

Törenin önemli katılımcıları arasında Vali Su, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Tarım ve Orman İl Müdürü ve çiftçiler yer aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER