Sağlık

Çocuklarda Bruksizm Alarmı: Her 4 Çocuktan 1'i Diş Gıcırdatıyor!

Peki, çocukların diş gıcırdatmasının sebepleri neler? Uzmanlar ne diyor ve bu durumun önüne nasıl geçebiliriz?

Çocuklarda Bruksizm Alarmı: Her 4 Çocuktan 1'i Diş Gıcırdatıyor!
23-08-2023 11:56

Çocukluk Döneminde Bruksizm Yaygın mı?

Genellikle yetişkinler arasında sıkça rapor edilen bruksizm, çocukluk döneminde de karşılaşılan bir durum. Uzmanlar, bruksizmin çocukların %25'ini etkileyebileceğini belirtiyor. Özellikle stres, depresif ruh hali ve genel mutsuzluk, çocuklarda bruksizmin arkasında yatan en yaygın sebepler arasında.

Bu Problemin Sonuçları Neler?

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hacer Fulya Üçem, çocuklarda bruksizmin sadece diş sağlığını değil, aynı zamanda uyku düzenini ve çene eklem sağlığını da olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Uzman, bu sorunun farkında olmanın ve erken müdahalenin önemine dikkat çekiyor.

“Bu durumun başka hastalıkların da habercisi olabilir. Hızla tedavi edilmeyen diş sıkma sorununun, çocukların yaşam kalitesini düşürdüğünü söyleyebiliriz.”

12 Yaş Sonrası Görülme Sıklığı Azalıyor mu?

Dr. Hacer Fulya Üçem, bruksizmin özellikle çocuklarda yaygın olarak görüldüğünü, fakat 12 yaşından sonra bu durumun azaldığını belirtiyor. Genellikle çocukların uyuma sürecinde dişlerini gıcırdatmaları, aileleri tarafından rahatça fark ediliyor. Ancak, bu alışkanlık sadece uyku sırasında değil, gün içinde de ortaya çıkabiliyor.

Nedenleri Nelerdir?

Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı, birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Diş değişimi, çürükler, eski dolgular ve restorasyonların uyumsuzluğu dişsel sebepler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra solunum ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, hormonsal bozukluklar, aile içi problemler ve okul sorunları gibi psikolojik etkenler de bruksizmi tetikleyebilir.

Çocuğunuzda Bruksizm Belirtisi Görüyorsanız Ne Yapmalısınız?

Çocukların diş gıcırdatmasını önlemek için öncelikle bu alışkanlığın sıklığını azaltmak önemlidir. Dr. Üçem, bruksizm problemi olan çocukların uykularını izlemenin ve gıcırdatma anında hafifçe dürtüp uyanmalarını sağlamanın etkili bir yöntem olabileceğini belirtiyor. Uzman ayrıca, bu sorunu yaşayan çocukların bir çocuk diş hekimine danışması gerektiğini, muayene esnasında çocuğun stres seviyesinin de değerlendirilebileceğini ifade ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER