Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki Yıkıntılar, Meşruiyetini Kaybeden Uluslararası Sistemin Enkazıdır

Gazze'deki İnsanlık Dramı Uluslararası Sistemin Çöküşünü mü Gösteriyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'deki Yıkıntılar, Meşruiyetini Kaybeden Uluslararası Sistemin Enkazıdır
05-07-2024 12:00
ANKARA

Erdoğan'dan Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'nde Önemli Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'da düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24. Devlet Başkanları Zirvesi Genişletilmiş Oturumu'nda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e daveti için teşekkür etti. Erdoğan ayrıca, ŞİÖ üyeliğine yeni kabul edilen Belarus'u ve Ocak 2025 itibariyle ŞİÖ Genel Sekreterliğini üstlenecek Nurlan Yermekbayev'i kutladı.

Uluslararası Sistemin Çöküşü ve Gazze'deki Yıkıntılar

Erdoğan, konuşmasında Gazze'deki yıkımın uluslararası sistemin meşruiyetini kaybettiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yaklaşık 90 bin Filistinlinin yaralandığı ve 16 binden fazla masum çocuğun yaşamını yitirdiği bu yıkıntılar, uluslararası toplumun başarısızlığını gözler önüne seriyor. Erdoğan, "Bu yıkıma son vermek için İsrail'in durdurulması ve kalıcı ateşkesi kabul etmeye zorlanması lazım," dedi.

"Yaklaşık 90 bin Filistinlinin yaralandığı, 16 binden fazla masum çocuğun altında can verdikleri yıkıntılar, esasen meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazıdır."

Türkiye'nin Terörle Mücadeledeki Kararlılığı

Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadele tecrübesine de değindi. On binlerce vatandaşını terör örgütlerine kurban vermiş bir ülke olarak, Türkiye'nin PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle 40 yıldır mücadele ettiğini vurguladı. Uluslararası işbirliğinin terörle mücadelede elzem olduğunu belirten Erdoğan, "Bu kapsamda Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile diyaloğumuzu daha da güçlendirmeye hazırız," dedi.

Göç ve İnsani Yardım Konusunda Türkiye'nin Rolü

Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon yerinden edilmiş insana ev sahipliği yaptığını belirten Erdoğan, uluslararası toplumun da sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini söyledi. Gazze'ye gönderilen yardımların üçte birini Türkiye'nin üstlendiğini ifade eden Erdoğan, uluslararası toplumla birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirtti.

Türkiye'nin Asya ile İlişkilerinin Güçlenmesi

Türkiye'nin 2013'ten bu yana sahip olduğu diyalog ortaklığı statüsü sayesinde Şanghay İşbirliği Örgütü ile önemli diyalog kanallarından biri haline geldiğini söyleyen Erdoğan, Asya ile ilişkilerin güçlenmesine önem verdiklerini vurguladı. Erdoğan, "Teşkilatla ilişkilerimizin ne kadar geliştiğini göstermesi bakımından çok kıymetli," dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kazakistan'dan Ayrıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndü. Erdoğan'ı, Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı'ndan Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ve diğer yetkililer uğurladı.

Erdoğan'ın Dönüşü ve Karşılama

Özel uçak "TC CAN" ile Atatürk Havalimanı'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve diğer yetkililer de yurda döndü.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER