Gündem

Dara Antik Kenti'nde 12 Ay Boyunca Sürecek Kazı Çalışmaları

Geleceğe Miras Projesi ile Dara Antik Kenti'nde Neler Ortaya Çıkacak?

Dara Antik Kenti'nde 12 Ay Boyunca Sürecek Kazı Çalışmaları
23-05-2024 13:00
MARDÄ°N

Kazı Çalışmalarının Geçmişi ve Başlangıcı

Mardin'in merkez Artuklu ilçesindeki Dara Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığının "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yılın 12 ayı boyunca sürecek kazı çalışmaları ile kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılmasını hedefliyor. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz Mahallesi'nde bulunan bu antik kentte, 38 yıl önce dönemin Mardin Müzesi Müdür Vekili Abdülhalik Ekmen ve İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ahunbay’ın bilimsel danışmanlığında kazı çalışmalarına başlanmıştı.

Antik Kenti Tanıyalım

Doğu Roma İmparatorluğu'nun Sasaniler'e karşı sınırlarını korumak amacıyla kurduğu bu antik kentte, bugüne kadar nekropol (toplu mezarların bulunduğu yer), kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları ortaya çıkarıldı. Ayrıca, 10 binden fazla ok ucu ile kandil, cam, seramik eserler ve ziynet eşyaları bulundu. Bu yıl yürütülen kazılarda ise çarşıdaki 10'u aşkın dükkan ve atölye açığa çıkartıldı, 400 metre uzunluğunda 1500 yıllık içme suyu kanalının 30 metrelik bölümü tespit edildi.

Projenin GeniÅŸletilmesi ve Hedefleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valiliğin desteğiyle, kazı çalışmalarının hız kazanması için ekipteki kişi sayısı 13'ten 30'a çıkarıldı. Mardin Müzesi Başkanlığındaki ekip, ören yerindeki kalıntıları ortaya çıkarmak ve alanı turizme kazandırmak amacıyla 1500 yıllık içme suyu kanalında çalışmalara başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, "Burada sezonluk kazı yapıyorduk. Gelecek olan desteklerle bunu ilk kez 12 aya yayacağız, kazıları sürekli hale getireceğiz. Dara, bölgemizde Geleceğin Miras Projesi kapsamında destek alan yerlerden biri oldu. Bu kazılarda elimizi çok güçlendiriyor. Valiliğimizin de desteğiyle Dara'da daha önce hiç olmadığı kadar güçlüyüz." dedi.

Ziyaretçi Sayısının Artması Bekleniyor

Ayhan Gök, antik kentin sahip olduğu değerin çok daha fazlasını barındırdığını ifade ederek, "Dara Antik Kenti, Güneydoğu'daki en büyük antik kentlerden birisi, belki de en büyüğü. Dara'yı hayallerimizdeki yere ulaştırırsak ki; şu an dahi Roma üzerine çalışan akademisyenlerin uğrak yeri olan, senede 1 milyon kişinin ziyaret ettiği bu yer, çok daha fazlasına hitap edecektir. O potansiyele ziyadesiyle sahip. Dara, yılda 1 milyon insanı ağırlayan bir yer. Bu rakamın artarak milyonlara ulaşacağına inanıyorum." dedi.

Yerel ve Uluslararası İlgi

İstanbul'dan Dara Antik Kenti'ni ziyaret eden mimar ve heykeltıraş Neslihan Demircioğlu, antik kentin muhteşem bir tarihe sahip olduğunu belirterek, "Burada muhteşem bir tarih var. Böyle bir tarihin içinde bulunmak çok büyük bir değer. Artık 12 ay boyunca arkeolojik kazılar yapılacakmış, çok sevindik. Yapılacak kazılarla inanıyorum ki değerine değer katacak." ifadelerini kullandı.

Geleceğe Miras Projesi'nin Önemi

Dara Antik Kenti, Geleceğe Miras Projesi ile birlikte sadece kültürel miras açısından değil, aynı zamanda turizm potansiyeli bakımından da büyük bir ivme kazanacak. Bu projeyle birlikte, Dara Antik Kenti'nin daha fazla ziyaretçi çekmesi ve daha geniş kitlelere ulaşması hedefleniyor. Kültürel zenginliklerin korunması ve tanıtılması açısından büyük bir adım olan bu proje, bölgenin turizm değerini de artıracak.

 - Neslihan Demircioğlu "Burada muhteşem bir tarih var. Böyle bir tarihin içinde bulunmak çok büyük bir değer." AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER