Adıyaman'da Unutulmaz Bir Sanatsal Proje
6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Adıyaman'da, yaşananları sanatsal bir perspektifle anlatan dijital bir sergi açıldı. Avrupa Birliği Culture CIVIC Kültür Sanat Destek Programı kapsamında hazırlanan “I’ll Play Too (Ben de Oynayacağım)” adlı sergi, Adıyaman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Büşra Kuruçay'ın girişimiyle hayata geçirildi. Sergi, Komagene Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.
Sergi Açılışına Yoğun İlgi
Açılışa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş ve pek çok akademik personel ile vatandaşlar katıldı. Sergi, farklı sanat disiplinlerinden 23 eseri bir araya getirerek, ziyaretçilerine depremi farklı yönlerden deneyimleme fırsatı sunuyor.
Dijital Teknolojilerle Sanatsal Deneyim
Sergide 8 kağıt işi, 8 artırılmış gerçeklik (AR) uygulaması, 5 video art, 1 video mapping ve 1 video enstalasyon eseri yer alıyor. Bu eserlerin, geleneksel karakalem çalışmaları gibi görünmekle birlikte, artırılmış gerçeklik uygulamalarıyla 3 boyutlu bir boyuta taşındığı belirtildi. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, bu yenilikçi çalışmayı "Hem anlamlı hem de çok etkileyici bir eserler topluluğu" olarak tanımladı.
Eserlerin Arkasındaki İlham
Sergiyi hazırlayan Büşra Kuruçay, çalışmasının bireylerin deprem sonrası psikolojik durumlarını anlamaya yönelik olduğunu belirtti. Depremden sonra sallanan perdelerin kendisi için bir metafor haline geldiğini söyleyen Kuruçay, bu gözlemini sanatsal bir belleğe dönüştürerek eserlere yansıttı.
“Deprem sonrası bireylerdeki psikolojik durumu anlatan ve bireylerin iç hissiyatlarını öne çıkaran bir çalışmadır. O psikolojiyi sallanan perdeler üzerinden bir belleğe dönüştürerek bu eserleri oluşturdum.” – Büşra Kuruçay
Sergi Ne Zaman Ziyaret Edilebilir?
Sergi, 13 Aralık 2024 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Ziyaretçiler, bu benzersiz çalışmaları deneyimleyerek depremi farklı bir bakış açısıyla anlama fırsatı bulabilecek.
Sanat ve Deprem Hafızası
Adıyaman’daki bu dijital sergi, deprem gibi derin bir travmayı hem bireysel hem toplumsal bir hafıza oluşturma sürecine dönüştürüyor. Sanat, bu sergide olduğu gibi, zorlayıcı anıları işleyerek anlam kazandırmada güçlü bir araç olarak öne çıkıyor.İHA