Gündem

Depremzede Kadınlar Devlet Desteğiyle Çilek Bahçesi Kurdu

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde, devlet desteğiyle çilek bahçesi kuran depremzede kadınlar hem üretiyor hem de afetin etkisinden uzaklaşmaya çalışıyor. Bu projede kadınlar nasıl bir araya geldi?

Depremzede Kadınlar Devlet Desteğiyle Çilek Bahçesi Kurdu
26-07-2024 20:00
GAZİANTEP

Kınalı Eller Çilek Kokuyor Projesi

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan Huzurlu Yaylası’ndaki köylerde, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kadınlar için "Kınalı Eller Çilek Kokuyor" projesi hayata geçirildi. Bu proje, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülüyor. Projenin amacı, depremzede kadınları tarımsal üretime teşvik etmek ve onların ekonomilerine katkı sağlamak.

Depremzedelerin Üretime Katılımı

Amanos Dağları’nda yer alan ve 1992 yılında turizm merkezi olan Huzurlu Yaylası eteklerinde bulunan İslahiye köylerinde yaşayan 20 kadın, çilek üretimi için projeye katıldı. Bu kadınlar, depremlerin stresinden uzaklaşmak ve aile bütçelerine katkıda bulunmak için çilek yetiştirme eğitimleri aldı. Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İslahiye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından verilen eğitimlerin ardından kadın çiftçiler, çilek üretimine başladı.

Devlet Desteği ve Üretim Süreci

Proje kapsamında, çilek üretimine uygun arazisi ve suyu olan kadın çiftçilere çilek fidesi, gübre ve diğer üretim ihtiyaçları sağlandı. 48 yaşındaki Zeynep Can, 12 dönüm alanda devlet desteğiyle çilek üretimine başlayan kadın çiftçilerden biri. Zeynep Can, eşi Ömer Can’ın da yardımıyla hem üretim yapıyor hem de depremin etkilerinden uzaklaşmaya çalışıyor.

Bereketli Hasat ve Ziyaretler

İslahiye’nin bereketli topraklarında çilek hasadı başlarken, Zeynep Can ve diğer projeye katılan kadınlar, gün boyu çilekleri topluyor. İslahiye Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Şahin, çilek hasadı sırasında Zeynep Can’ı ziyaret etti. Şahin, proje kapsamında depremzede 20 kadının 20 dekar alanda çilek yetiştirdiğini ve bu üretimin aile ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti.

Kadın Çiftçilerin Görüşleri

Çiftçi Zeynep Can, "Çiftçilik yapıyoruz, çilek ekiyoruz. Çilek yetiştirmeye başladık ve şimdi hasat yapıyoruz. Projeye başvurduk ve kınalı ellerimizle çilekleri topladık. Destekler için devletimize teşekkür ederiz," diyerek projenin önemini vurguladı. Eşi Ömer Can da, bu uğraşın deprem sonrası eşine ve köydeki diğer kadınlara maddi ve manevi açıdan çok iyi geldiğini ifade etti.

Gençlerin Dayanışması

Çiftçi kadınlardan üniversite öğrencisi Melike Yıldırım ise yaz tatilinde köyüne gelerek Zeynep Can’a yardım etti. Melike, "Kadın dayanışması kapsamında komşum olan Zeynep Can’a yardım ediyorum," diyerek bu projeye destek verdi. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER