Gündem

Dicle Elektrik, Kaçak Trafo Kullanımına Karşı Uyarıda Bulundu

Kaçak Trafolar ve Ekonomik Zararlar: Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'ın Açıklamaları

Dicle Elektrik, Kaçak Trafo Kullanımına Karşı Uyarıda Bulundu
02-06-2024 09:57
DİYARBAKIR

Kaçak Elektrik Kullanımının Boyutları

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, kaçak elektrik kullananların normalden 9-10 kat daha fazla enerji tükettiğini belirterek, "Elektrik iletim hatlarında çoğu kez kalıcı hasarlar bırakan kaçak kullanımın faturası tüm Türkiye'ye çıkıyor. Milli ekonomimizi milyarlarca lira zarara uğratan kaçak trafoların denetim ve ticaretinin daha etkin regülasyonlarla kontrol altına alınması gerekiyor." dedi.

Kaçak Elektrikle Mücadele Stratejileri

Şirketten yapılan açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde sürdürülebilirlik odaklı elektrik dağıtım hizmeti verildiği, kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede etkili stratejiler önererek çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen regülasyonlara uyum gösteren bir elektrik dağıtım şirketi olarak kaçak elektrikle mücadelede ciddi efor sarf ettiklerini ifade eden Arvas, tarımsal sulama sahalarında sayıları binlere ulaşan kaçak trafoların bertaraf edilmesi için çalışmalar gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Kaçak Elektriğin Ekonomik ve Sosyal Etkileri

Arvas, "Kaçak elektrik kullananların normalden 9-10 kat daha fazla enerji tükettiğini gözlemliyoruz. Elektrik iletim hatlarında çoğu kez kalıcı hasarlar bırakan kaçak kullanımın faturası tüm Türkiye'ye çıkıyor. Türkiye’nin bir problemi olan trafo ticareti belli başlı illerde adeta bir sektöre dönüşmüş durumda. 150-200 bin lira veren herkes bu trafoları temin edebiliyor. Bu trafolarla tüketilen aşırı ve kaçak elektrik tüketimi bir yana, kaçak trafo montajı esnasında meydana gelen kazalar zaman zaman can kaybına da yol açıyor." şeklinde konuştu.

Regülasyonların Önemi

"Milli ekonomimizi milyarlarca lira zarara uğratan kaçak trafoların denetim ve ticaretinin daha etkin regülasyonlarla kontrol altına alınması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla konunun çok yönlü ele alınması ve regülasyonların yeniden gözden geçirilmesi, sürdürülebilir enerji arz güvenliğini garanti altına almak adına önemli bir adım teşkil edecektir."

Arvas, kaçak trafoların denetiminin artırılması ve daha sıkı regülasyonların getirilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Bu adımların atılmasıyla milli ekonomiye verilen zararların önlenebileceğini ve enerji arz güvenliğinin sağlanacağını belirtti.

2024 Yılında Kaçak Trafo Tespiti

Bu yılın ilk 5 ayında 2 bin 800 kaçak trafo tespit edildiğini belirten Arvas, "Kaçak trafolar insana ve doğaya zarar veriyor. Nisan ayında Şanlıurfa'da yaptığımız kontrollerde asgari 100 bin nüfuslu bir ilçeye yetecek yaklaşık 53 bin 500 KVA gücünde 351 kayıt dışı elektrik trafosu tespit ettik. 2024'ün ilk günlerinden bu yana 650'si dron ile olmak üzere 2 bin 800 kaçak trafo tespiti gerçekleştirdik. Sadece Mardin'de tüketilen kaçak enerji 1,2 milyon hanenin tüketimine eşit. Her hanede 4 kişinin yaşadığını varsayarsak, bu da 4 milyon 800 bin kişinin enerji tüketimine denk geliyor." ifadelerini kullandı.

Kaçak Trafolarla Mücadelede Gelecek Adımlar

Kaçak trafoların denetim ve ticaretinin kontrol altına alınmasının gerekliliği üzerine konuşan Arvas, bu mücadelede daha etkin stratejiler geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Kaçak trafoların sadece ekonomik zarar değil, aynı zamanda çevresel ve insan sağlığı açısından da ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER