Politika

“Dijital Dönüşümü Gerçekleştiremeyen Firmalar Oyun Dışı Kalır”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türk firmalarının dijital dönüşüm konusundaki istekliliğini vurguladı. Bu dönüşüm neden bu kadar önemli?

 “Dijital Dönüşümü Gerçekleştiremeyen Firmalar Oyun Dışı Kalır”
30-07-2024 21:30
GAZİANTEP

Dijital Dönüşümün Önemi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Bloomberg HT’de yayınlanan Gündem Teknoloji Programında dijital dönüşüm ve e-ihracat konularında değerlendirmelerde bulundu. Kileci, Türk sanayicisinin dijital dönüşümün önemini kavradığını belirterek, "Günümüzde e-ihracat tüm dünyanın olmazsa olmazlarından biri haline geldi. Dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen firmalar oyun dışı kalacaktır" dedi.

Devletin Dijital Dönüşüme Destekleri

Kileci, dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu ve devletin bu konuda önemli destekler sunduğunu belirtti. "Verilerin okunması, raporlanması, analiz edilmesi ve bu verilerden çıkan değerleri üretim sürecine yansıtmak çok önemli olacaktır. Dijitalleşmeye karşı koymak mümkün değildir. Şirketinizi, işinizi, ülkenizi daha iyi yerlere taşımak istiyorsanız değişime ayak uydurmanız gerek" ifadelerini kullandı.

İhracatta Katma Değerin Önemi

Kileci, ihracatta katma değerin sağlanmasının önemine değinerek, "İhracatta birim ihracat değerimiz geçen yıl 1,48 dolar idi, bu yıl 1,43 dolara düştü. Euro bölgesine baktığımızda ise bir önceki yıl 2,03 dolar iken bu yıl 1,81’e düştü. Bu düşüş, pazarlardaki daralma ile alakalı" dedi. İhracat yaptıkları ülkelerdeki problemlerden de etkilendiklerini belirtti.

Katma Değerli Ürünlere Yönelmek

Kileci, katma değerli ürünlerin ihracatını artırmanın önemini vurguladı. "Katma değerli, sürdürülebilir, çevreci üretimler için önemli çalışmalar yapılıyor. Tüketim alışkanlıkları, öncelikler ve tercihler değişti. Artık dünyada kimsenin önceliği lüks tüketim değil. Her şeyi daha ekonomik, daha kısıtlı şartlarda, ihtiyacımız kadar kullanmamız gerek" dedi.

E-Ticaret ve E-İhracatın Büyümesi

Kileci, Türkiye’nin e-ticaret ve e-ihracata büyük önem verdiğini belirterek, "2023 yılında e-ticaretimiz yüzde 115 artışla 1,85 trilyon Türk lirası oldu. Bu yıl sonuna kadar bu rakamın 3,4 trilyon lira olması bekleniyor. Elektronik ticaret, elektronik ihracat hızla artarak, katlanarak devam edecek. Devletin bu konuda ciddi destekleri var. Bu destekleri değerlendirmek gerek" diye konuştu.

Geleceğe Yönelik Planlar

Kileci, Türk sanayicilerinin ve ihracatçılarının dijital dönüşüme ayak uydurmalarının gerekliliğini vurguladı. Bu dönüşümle birlikte Türkiye’nin global düzeyde daha rekabetçi hale geleceğini belirtti. Devlet desteklerinin etkin kullanımı ve dijitalleşmeye yapılan yatırımlar, Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Türk firmalarının dijital dönüşüm konusunda istekli olduklarını vurguladı. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER