Sağlık

Diyabet Ülkesi Olan Türkiye’de İlkokul Çağı Çocuklarda Şeker Hastalığı Görebilmekte

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Güven, Diyabetin Hızla Yayıldığını Açıkladı

Diyabet Ülkesi Olan Türkiye’de İlkokul Çağı Çocuklarda Şeker Hastalığı Görebilmekte
17-11-2023 10:24

Diyarbakır'da Her 10 Kişiden Biri Şeker Hastalığıyla Mücadele Ediyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Şeker Hastalığına Karşı Dikkat Çekici Uyarılar!

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Güven, "En son yapılan bir istatistikte Avrupa’da ve dünya da her 10 kişiden biri diyabet hastası. Burada koridorda geçen 10 kişiden bir tanesi şeker hastası olma ihtimali çok yüksek. Türkiye, dünya da ve Avrupa’da en çok diyabetin görülen ülkelerden bir tanesi" dedi.

İnsanların sağlıksız ve düzensiz beslenmelerinin şeker hastalığına yakalanma riskini artırdığını belirten Dr. Güven, bu hastalığın vücuttaki tüm sistemleri etkileyen kronik bir hastalık olduğunu vurguladı. Peki, günümüzde artan şeker hastalığı vakalarının nedeni nedir?

Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Şeker Hastalığı

Dr. Güven, özellikle günümüzdeki yaşam tarzı değişiklikleri, hareketsizlik ve beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerle birlikte şeker hastalığının giderek arttığını belirtti. Şeker hastalığının ana başlıklarını Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve gebelik diyabeti olarak sıralayan uzman, özellikle Tip 2 diyabetin yaşam tarzındaki değişikliklerle ilişkilendirildiğini ifade etti.

"Günümüzde kentsel yaşamın artmasıyla birlikte daha sık görülmeye başlanan Tip 2 diyabet, hareketsizlik, düzensiz beslenme ve obezite gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. İnsanlar artık daha az hareket ediyor, evden işe arabayla gidiyor ve düzensiz besleniyor. Bu faktörler Tip 2 diyabetin artmasına neden oluyor" dedi.

Önleyici Tedbirler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dr. Güven, beslenme ve yaşam tarzının değiştirilmesiyle Tip 2 diyabet ve diğer diyabet türlerinin önlenebileceğini vurgulayarak, "Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, lifli gıdalar tüketme, basit şekerlerden uzak durma ve yeterli su içme alışkanlıkları, şeker hastalığının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Ancak bu kurallara uyulmazsa, şeker hastalığı vücutta geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir" dedi.

Diyabetin Küresel ve Türkiye'deki Durumu

"Dünya da her 10 kişiden biri diyabet hastası" diyen Dr. Güven, "Türkiye, dünyada ve Avrupa’da en çok diyabetin görülen ülkelerden bir tanesi. Artık bu hastalık belli bir yaş grubunda değil, çocukluk yaş grubuna bile inebilmektedir. İlkokul çağı çocuklarda bile şeker hastalığını görebilmekteyiz" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER