Gündem

Diyarbakır Çermik Kale Barajı'nda İstihdam ve Tarım Arazileri için Büyük Adım

Diyarbakır'da 13 Bin 942 Yeni İş Fırsatı: Çermik Kale Barajı'nda Çalışmalar Neden Bu Kadar Önemli?

Diyarbakır Çermik Kale Barajı'nda İstihdam ve Tarım Arazileri için Büyük Adım
06-03-2024 11:02
DİYARBAKIR

Çermik Kale Barajı'nda Devam Eden Çalışmalar

Diyarbakır'da yer alan Çermik Kale Barajı'nda sürdürülen çalışmalar, bölgede tarım ve istihdam alanlarında büyük bir dönüşüm vaat ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, modern sulama tekniklerini yaygınlaştırma, tarım arazilerinden en yüksek verimi alma, içme suyu sağlama ve taşkın koruması amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Sürdürülebilir su yönetimi anlayışı ile hareket eden DSİ, Çermik Kale Barajı üzerindeki çalışmaların 139 bin 420 dekar tarım arazisinin sulanmasını sağlayacağını belirtiyor.

Barajın Ekonomiye ve İstihdama Katkısı

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Çermik Kale Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte yılda 1 milyar 45 milyon Türk Lirası katkının milli ekonomiye sağlanacağını ve 13 bin 942 kişiye ek istihdam yaratılacağını açıkladı. Bu rakamlar, barajın bölge ekonomisine ve istihdamına yapacağı büyük katkıyı gösteriyor.

Barajın Teknik Özellikleri ve Sulama Hedefi

77 metre yüksekliğinde ve 129,95 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olan Çermik Kale Barajı, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde inşa ediliyor. Barajın tamamlanmasıyla Çermik Ovası'nın sulanması hedefleniyor. DSİ Genel Müdürü Balta, barajın gövde dolgusu, su alma tüneli ve ön yüz beton kaplamasının tamamlandığını, sağ ve sol sahil memba kaplama beton imalatlarının ise devam ettiğini ve fiziki gerçekleşme oranının yüzde 83,37 olduğunu bildirdi.

"Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde olan barajın tamamlanması ile Çermik Ovasının sulanması hedeflenmektedir. Çermik Kale Barajı’nın 1,07 milyon metreküp hacimli gövde dolgusunun tamamı, su alma tüneli ve baraj gövdesi ön yüz beton kaplaması tamamlanmıştır." - Mehmet Akif Balta, DSİ Genel Müdürü İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER