Gündem

Diyarbakır'da Dengbejlik ve Akapella'nın Buluşması: "Dengapella" Projesi

Diyarbakır'da gerçekleştirilen "Dengapella" projesi, dengbej geleneğini modern akapella müzik türü ile birleştirerek, bu kadim sanatı genç nesillere ve uluslararası alana taşımayı hedefliyor. Peki, bu yenilikçi proje nasıl ortaya çıktı ve gerçekleştirildi?

Diyarbakır'da Dengbejlik ve Akapella'nın Buluşması: "Dengapella" Projesi
25-03-2024 11:57

Kürt sözlü edebiyatının önemli bir parçası olan dengbejlik, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde akapella müzik türü ile bir araya gelerek "Dengapella" projesine dönüştü. Bu proje, dengbejlerin yüzyıllardır devam eden geleneksel türkülerini sadece insan sesi kullanılarak yorumlamayı amaçlıyor.

"Dengapella" Projesinin Oluşumu

"Dengapella" projesinde yer alan 2'si kadın toplam 6 dengbej, Diyarbakır'ın tarihi surlarındaki burçlarda özel olarak çekilen kliplerle, dengbejlik sanatını ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmayı hedefliyor. Proje, dengbejliğin gelecek nesillere aktarılması ve gençler tarafından benimsenmesi amacıyla yürütüldü.

Dengbejlerin ve Akapella'nın Harmonisi

Dengbej Seyithan Koç, "Dengbejlerin kulakları hassastır ki zaten dengbejler şair insanlardır, müziğe önem verirler. Bunu yaparken hiç zorlanmadık, hemen ayak uydurduk. Çok farklı ve güzel bir çalışma oldu," diyerek projenin dengbejlik kültürüne ve genç nesillere olan katkısını vurguladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Mesut Tanrıkulu, projenin amacını "Doğu ve Batı'yı sentezlemek" olarak açıkladı. Akapella'nın, müziksiz, sadece ses ile icra edilen bir sanat olması sebebiyle dengbejlikle ortak özellikler taşıdığını belirtti.

Projeden Beklenen Etki

"Dengapella" projesi, Doğu'dan dengbej, Batı'dan akapella müziği alıp harmanlayarak vatandaşların beğenisine sundu. Bu sayede dengbej kültürünün Batı'da tanıtılması hedefleniyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen 3 aylık çalışmalar sonucu 6 klip çekilirken, bu klipler tarihi Diyarbakır Surları'nda kaydedildi.

Bu yenilikçi proje, dengbejliğin yaklaşık 1000 yıllık kadim bir geleneği olduğunu ve Doğu ile Batı sanatının ortak bir zeminde güzel bir şekilde yapılabileceğini göstermeyi amaçlıyor. "Dengapella" ile dengbej sanatı, tüm dünyaya tanıtılmak isteniyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER