Eğitim

Diyarbakırlı İki Kardeş, Kızılelma ve Bayraktar’dan İlham Aldı: 10 Bin Liraya F22 Maket Savaş Uçağı Yaptılar

Diyarbakır’da düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda iki kız kardeşin milli savunma projelerinden ilham alarak yaptıkları F22 maket uçak, ziyaretçilerin ilgisini çekti. Gençlerin bu projelere ilgisi neyi gösteriyor?

Diyarbakırlı İki Kardeş, Kızılelma ve Bayraktar’dan İlham Aldı: 10 Bin Liraya F22 Maket Savaş Uçağı Yaptılar
10-10-2024 10:45
DİYARBAKIR

Bilim Şenliğinde Yerli ve Milli Projeler Ön Planda

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda öğrenciler, birbirinden farklı projelerini sergiledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte 92 okuldan başvuru yapıldı ve 23 okulun 46 etkinliği katılımcılarla buluştu. Sergilenen projeler arasında, Kızılelma ve Bayraktar gibi yerli ve milli projelerden esinlenen iki kız kardeşin F22 maket uçağı, dikkat çeken projelerden biri oldu.

Öğrencilerin Savunma Sanayisine Olan İlgisi

Kız kardeşlerin projesi, Türkiye’nin yerli ve milli savunma projelerinin gençler üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Projeyi geliştiren Zeynep Kaymaz, F22 maket uçağını kardeşi ile birlikte yaklaşık 10 bin liraya mal ettiklerini belirtti. Kaymaz, “Uçak 10 kanal alıcı ve vericiye sahip, uçabilen bir yapıda ancak 1 kilonun üzerinde olduğu için uçuş ehliyeti gerekiyor, bu yüzden şu an uçuramıyoruz” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Öğrencilere Destek

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Selahattin Balkan, bilim fuarında yaptığı konuşmada, TÜBİTAK çağrılarından 2204 A ve 2204 B projeleri kapsamında binlerce başvuru aldıklarını belirtti. Balkan, gençleri geleceğe hazırlamak ve onların bilimsel projeler geliştirmelerine destek vermek adına önemli adımlar attıklarını dile getirdi.

İlham Kaynağı: Kızılelma ve Bayraktar

Zeynep Kaymaz, proje fikrini Kızılelma ve Bayraktar gibi Türkiye’nin milli projelerinden aldığını belirterek, “Bu alanda ilgi duymamın sebebi, Türkiye’nin savunma teknolojisi alanında ilerlemesini görmek” dedi. Kaymaz, ileride milli projelerde görev almayı arzuladığını ve savunma sanayisinde yerli katkılarda bulunmak istediğini ifade etti.

Gençlerin TEKNOFEST Hayali

Kaymaz, TEKNOFEST’in Diyarbakır’da yapılmasını arzu ettiğini belirterek, “Çevre illerde yapılan etkinliklere katılmak için izin almak zorunda kalıyorum. Bu tür projeleri kendi şehrimde daha kolay sergilemek isterdim” dedi. Kaymaz, topluma yararlı projeler geliştirmek için kendini geliştirmeye devam edeceğini vurguladı.

Diyarbakır’da Bilim ve Teknolojiye Artan İlgi

Bilim fuarında sergilenen projeler, Diyarbakır’da gençlerin bilim ve teknolojiye olan ilgisinin giderek arttığını gösteriyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, gençlerin bilimsel ve teknolojik çalışmalara yönelmesi için çeşitli destek programları düzenliyor. Bu tür etkinliklerin gençlerin yeteneklerini geliştirmesi ve savunma sanayi gibi stratejik alanlarda katkı sunması bekleniyor. Haber-İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER