Teknoloji

Dr. İlhami Kiki’den hematolojik kanserler ve kemik iliği nakli hakkında bilgi

Prof. Dr. İlhami Kiki'nin Açıklamalarıyla Hematolojik Kanserlerde Yeni Tedavi Yöntemleri ve Kök Hücre Nakli Nasıl Umut Oluyor?

Dr. İlhami Kiki’den hematolojik kanserler ve kemik iliği nakli hakkında bilgi
04-11-2023 14:05

Hematolojik Kanserlerde Yeni Umut: Kök Hücre Nakli

Hematolojik Kanserler ve Çeşitleri

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kemik İliği ve Kök Hücre Nakil Direktörü Hematoloji/ İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhami Kiki, hematolojik kanserlerin kan yapıcı ana hücrenin kötü huylu hastalıkları olduğunu belirtti. Lenfoma veya lösemi şeklinde görülen bu kanserler, yaşa bağlı olarak farklı tiplerde ortaya çıkabiliyor. Kiki, "Bazıları çocuklarda ve genç erişkinlerde sık görülürken, bazı tipler ise ileri yaşlarda daha yaygındır," dedi.

Kanserlerin Çeşitli Belirtileri ve Tanı Yöntemleri

Prof. Dr. Kiki, hematolojik kanserlerin çeşitli klinik belirtilere ve yakınmalara sebep olduğunu, bazılarının yavaş ve sinsi seyrederken, bazılarının ise son derece agresif olabildiğine dikkat çekti. Belirtiler arasında enfeksiyon, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, anormal kanamalar gibi durumlar yer alıyor. Kiki, "Tanı için bazen basit bir mikroskop incelemesi yeterli olurken, bazen biyopsi ve genetik incelemeler gerekebilir," açıklamasını yaptı.

Yeni Tedavi Yöntemleri ve Kök Hücre Naklinin Önemi

Prof. Dr. İlhami Kiki, gelişen teknoloji ve genetik incelemeler sayesinde hematolojik kanserlerin tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. "Bazı tip yavaş seyirli hematolojik kanserlerde izlem yeterli olurken, hızlı seyirli lenfomalar ve lösemilerde enerjik tedavi hayati öneme sahiptir," diyen Kiki, kök hücre naklinin hayat kurtarıcı bir yöntem olduğunun altını çizdi. Özellikle konvansiyonel tedavilere dirençli vakalarda ve nüks riski yüksek olan hastalarda kök hücre nakli büyük umut vaat ediyor.

"Ülkemizde her yıl yaklaşık 5 bin kök hücre nakli gerçekleştiriliyor. Bu işlem hematolojik kanserlerin tedavisinde çığır açmış ve tedavisi imkansız görünen pek çok hastalıkta şifa sağlama potansiyeline sahip," diye konuştu Prof. Dr. Kiki.

Kök hücre nakli konusunda Türkiye'nin geldiği noktayı ve bu alandaki başarıları anlatan Prof. Dr. İlhami Kiki'nin açıklamaları, hematolojik kanser hastaları için yeni umutların kapısını aralıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER