Politika

Eczacılardan "Eczane" İsimli Alışveriş Siteleri ve Sahte Ürünlere Karşı Uyarı

Sahte Ürünler Sağlığınızı Tehdit Ediyor mu?

Eczacılardan "Eczane" İsimli Alışveriş Siteleri ve Sahte Ürünlere Karşı Uyarı
01-07-2024 21:00
ANKARA

Eczacılar, "eczane" isimli alışveriş siteleri ve sahte ürünler konusunda tüketicileri uyarıyor. Sahte kozmetik ürünleri ve gıda takviyelerinin gerçeklerinden nasıl ayırt edilebileceği ve yol açtıkları sağlık riskleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

İnternet Üzerinden Satılan Ürünler Güvenli mi?

İnternetten satın alınan sahte ürünlerin ciddi yan etkilere yol açabildiğine dikkat çeken Abbasoğlu, "Tüketiciler ucuz olduğu düşüncesiyle bu satış kanallarına yöneliyor. Ancak hiçbir denetimi olmayan bu ürünler sağlık açısından büyük riskler taşıyor" dedi.

"Sağlık ürünleri, üretiminden son kullanıcıya ulaşıncaya kadar İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi üzerinden izleniyor. Ancak internetten alınan ürünlerde bu aşamaların hiçbiri denetime tabi değil." – Abbasoğlu

Eczanelerin Denetim Süreci

Abbasoğlu, eczanelerin Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlendiğini hatırlatarak, "Sağlık ürünlerinin orijinalliği, saklama koşulları ve son kullanım tarihi gibi kriterler sıkı bir şekilde takip ediliyor" diye belirtti.

"İnternetten sipariş edilen ürünler sıcaklık, taşıma koşulları gibi faktörlerden dolayı bozulabilir ve bu da yan etkilere yol açabilir." – Abbasoğlu

"Eczane" İsimli Siteler Güvenilir mi?

Abbasoğlu, "Sonunda 'eczane' ifadesi olan internet sitelerinin aslında hiçbiri eczanelere ait değil" diyerek tüketicileri uyardı. Eczanelerin internet sitesi açmasının yasak olduğunu ve bu sitelerin halkı kandırdığını belirtti.

Gerçek ile Sahteyi Nasıl Ayırt Edebiliriz?

Sahte bir sağlık ürünü ile gerçeğini ayırt etmenin çok zor olduğunu dile getiren Abbasoğlu, en doğru sonucun analizle tespit edildiğini söyledi. Geçenlerde ünlü bir dermokozmetik firmasının bir yüz yıkama jelinin sahte olduğu analiz sonucu ortaya çıktı.

"Taklidini o kadar iyi yapıyorlar ki gözle görülebilir çok ince detaylar kalıyor. Firma ürünü analize göndermiş ve yüz yıkama jelinin içerisinde bulaşık deterjanı çıkmış." – Abbasoğlu

Sahte Ürünlerin Yan Etkileri

Abbasoğlu, sahte ürünlerin sağlık riskleri taşıdığını ve farklı yan etkilerin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Özellikle gıda takviyelerinin bir uzmana danışmadan kullanılmaması gerektiğini belirtti.

– Abbasoğlu "Kalp hastalığı olan ve kan sulandırıcı kullanan birinin, kan sulandırıcı özelliğini artırdığı için kesinlikle Omega 3 takviyesi almaması gerekiyor." 

Sahte Ürünlerin İçeriği Bilinmiyor

Abbasoğlu, son kullanma tarihi geçmiş ve içeriği bilinmeyen ürünlerin de sağlık riskleri taşıdığını belirtti. Kutunun üzerinde yazan içeriğin doğruluğunu tespit etmenin tek yolunun analize göndermek olduğunu söyledi.

– Abbasoğlu "Sahte ürünlerin içeriğindeki maddeler bilinmiyor. Kutunun üzerinde yazan içerik, gerçekten o üründe var mı bu büyük bir soru işareti." 

Sağlık Bakanlığı'nın Mücadelesi

Sağlık Bakanlığı, sahte sağlık ürünleriyle ciddi şekilde mücadele ediyor. Abbasoğlu, Ankara Eczacı Odası olarak başlattıkları "Farma Dedektif" projesiyle sahte ürünlerin tespit edilip bildirildiğini anlattı.

Tüketicilerin sağlık ürünlerini internetten almak yerine güvenli şekilde eczanelerden temin etmeleri gerektiğini vurguladı.

– Abbasoğlu "Sağlık ürünlerini 'ucuz' olduğu için internetten almak yerine en doğru olanı, güvenli şekilde eczanelerden satın almak." AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER