Yaşam

Emlakçılar, Konut Kiralarında Yüzde 25 Sınırının Kalkmasının Piyasayı Etkilemeyeceği Görüşünde

Konut kiralarındaki yüzde 25 sınırının kaldırılması piyasada nasıl bir etki yaratacak? Enflasyon ortalaması mı yoksa başka bir yöntem mi daha uygun? Bu değişiklik ev sahipleri ve kiracılar için ne anlama geliyor?

Emlakçılar, Konut Kiralarında Yüzde 25 Sınırının Kalkmasının Piyasayı Etkilemeyeceği Görüşünde
27-06-2024 14:45
ANKARA

Yüzde 25 Sınırı ve Geçmiş Uygulamalar

Fahiş kiraların önüne geçmek amacıyla 2022 yılında konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Bu uygulama 2023 yılında bir yıl daha uzatıldı ve 1 Temmuz'da sona erecek. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenlemenin yeniden uzatılmasına ilişkin bir çalışma olmadığını belirterek, sürenin uzatılmayacağı sinyalini verdi.

TEMFED Başkanı Taylan'ın Değerlendirmeleri

TEMFED Başkanı Hacı Ali Taylan, uygulamanın etkilerine ve 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taylan, "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır." dedi.

Depremin Etkisi ve Fırsatçılık

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem sonrasında İstanbul, Ankara, Mersin gibi birçok şehrin yoğun göç aldığını hatırlatan Taylan, bazı fırsatçıların bu durumdan yararlanarak kiraları anormal şekilde yükselttiğini söyledi.

"Şu an hangi vatandaşımız, hangi tipte konut arıyorsa Türkiye'nin her yerinde bu ihtiyacını kiralık olarak karşılayabilir. 7-8 ay önce buna sahip değildik." - Hacı Ali Taylan

Kiralarda Sıkıntı Olacağı Algısı

Taylan, talep fazlalığının ortadan kalktığını vurgulayarak, "kiralarda sıkıntı olacağı" algısını yaratmanın doğru olmadığını ifade etti. Yüzde 25 sınırından önce de bir yasal düzenleme uygulandığını hatırlatan Taylan, geçmiş yıllarda kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalaması alınarak yapıldığını anlattı.

Taylan, "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasaya ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır. Enflasyon şartlarına göre yıllık TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasının kira artışlarına yansıdığı anda ev sahipleri ve kiracılar çok karşıya karşıya gelmeden bu süreci geçirirler." diye konuştu.

Ev Sahipleri ve Kiracılar İçin Öneriler

Ev sahipleri ve kiracılara uyarılarda bulunan Taylan, tarafların Ticaret Bakanlığından da yetki belgesi almış yasal ofisler aracılığıyla kira sürecini yürütmelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

Taylan, konut sayısının artırılmasının önemine de dikkati çekerek, "Özellikle alt ve orta gelir grubuna konut üretmek bizim gelecek için de en önemli şiarımız olmalıdır." dedi.

Sonuç

Yüzde 25 sınırının kaldırılması sonrası konut kiraları nasıl şekillenecek? Enflasyon ortalaması yöntemi, piyasayı dengeleyebilir mi? Bu süreçte ev sahipleri ve kiracılar ne gibi adımlar atmalı?AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER