Ekonomi

Enerji Zirvesi’nde Akaryakıt Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı

Akaryakıt sektörünün karşılaştığı zorluklar nelerdir? Sektör temsilcileri hangi çözüm önerilerini sunuyor?

Enerji Zirvesi’nde Akaryakıt Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Masaya Yatırıldı
03-11-2024 09:30
GAZİANTEP

Gaziantep’te Enerji Zirvesi

Gaziantep Ticaret Odası, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği (GABDER) tarafından düzenlenen Enerji Zirvesi kapsamında “Akaryakıt Sektörüne Bakış” paneli gerçekleştirildi. Panelde konuşan Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkan Yardımcısı Nergiz Kadooğlu Çifçi, sektörün kesintisiz hizmet sunmasına rağmen düşük kârlılık ve yoğun rekabet koşulları altında çalıştığını belirterek, akaryakıt sektörünün zorlu çalışma şartlarına dikkat çekti.

Ortak Akıl ve Kamu İşbirliğinin Önemi

Kadooğlu Çifçi, akaryakıt sektöründeki sorunların çözümünde kamu ve özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yaptı. “Her zaman kamu, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün ortak paydada buluşarak birbirimizi desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz,” diyen Çifçi, alınacak kararlarda etki analizi yapılmasının önemine değindi. Sektör oyuncularının sorunlarını en aza indirecek düzenleyici adımların atılmasının gerekliliğini savundu.

Gemi Tedarik Sorunu ve Artan Maliyetler

2023 yılının başında yaşanan tedarik sorunlarına değinen Kadooğlu Çifçi, akaryakıt sevkiyatında yaşanan gemi tedarik gecikmelerinin sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Artan nakliye ve işletme maliyetleri nedeniyle sektörde beyin göçünün yaşandığına dikkat çekerek, “Bu problemler, sektörde yetişmiş elemanların kaybına ve yeni yeteneklerin sektöre kazandırılmasında zorluklara yol açıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bayi ve dağıtım şirketlerinin masraflarının artması nedeniyle sektörün sıkıntılı bir dönemden geçtiğini belirtti.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine Eleştiriler

Kadooğlu Çifçi, sektörde uygulanması planlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin maliyetleri artıracağını ve bu maliyetlerin nihai tüketiciye yansıma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Sistemle ilgili eksik bilgilere dikkat çeken Çifçi, “Henüz istasyonlarda kuruluma şahit olmadık, LPG için çözümü var mı bilmiyoruz. İstasyon başına 20 bin dolar, araç başına ise 2 bin TL gibi ek maliyetler söz konusu,” dedi. Ayrıca, bu maliyetlerin her yıl enflasyon oranında artacak olmasının sektör için endişe verici olduğunu belirtti.

Kayıt Dışı ile Mücadele ve Kredi Kartı Kullanımı Sorunları

ADER Başkan Yardımcısı, kayıt dışı işlemlerle mücadeleyi desteklediklerini açıklarken, sektörde artan kredi kartı kullanım oranlarının ve nakliye maliyetlerinin işletmeleri zorluklarla karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Kadooğlu Çifçi, sektörde finansal sürdürülebilirliğin sağlanması için kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik çözümler üzerinde durduklarını belirtti.

Panelde Sektör Temsilcilerinin Katkıları

GABDER Başkanı Mehmet Ergün Demir’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Yılmaz Tamer, TOBB Türkiye Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Erdem ve diğer sektör temsilcileri de görüşlerini paylaştı. Panelde akaryakıt sektörünün sorunları detaylıca ele alınarak, sektördeki gelişmelerin paydaşlarla ortak çözümlerle aşılmasının önemine vurgu yapıldı.

Nergiz Kadooğlu Çifçi   “Her kararda etki analizi yapılsın ki, sektör oyuncularına bu iş yansıdığında olumsuzluklar minimuma indirilsin.” -  Haber-İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER