Sağlık

Eris Varyantı Alarmı

Türkiye'de son zamanlarda tespit edilen Eris varyantı hakkında neler bilmeliyiz? Uzmanlar bu konuda hangi önerilerde bulunuyor?

Eris Varyantı Alarmı
22-09-2023 19:00

Koronavirüs Eris Varyantının Özellikleri

Dr. Vuslat Keçik Boşnak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından izlenen koronavirüs eris varyantı hakkında, " Türkiye’de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, omicron soyundan gelen covid-19’un mutasyona uğramış bir alt varyantıdır ve daha bulaşıcıdır." şeklinde bilgilendirmede bulundu. Bu varyantın ortaya çıkma sebebi, virüsün zamanla mutasyona uğramasıdır. Şubat 2023'te ilk kez tespit edilen bu yeni varyant, virüsün evriminin bir sonucudur.

Eris Varyantının Semptomları ve Etkileri

Eris varyantı, kişiden kişiye öksürme, hapşırma ve konuşma ile kolaylıkla bulaşmaktadır. Varyantın semptomları arasında ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi yaygın covid-19 belirtileri yer alırken, 65 yaş ve üzerindekilerde daha şiddetli etkiler gösterebilmektedir. Ancak, eris varyantında şu ana kadar ölümlü bir vaka rapor edilmemiştir.

Korunma Yolları

Doç. Dr. Boşnak, eris varyantından korunmak için kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, temas edilen yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, bağışıklığı güçlü tutmak için sağlıklı beslenme, uyku düzenine dikkat etme, şüpheli durumlarda evde istirahat ve kalabalık ortamlarda maske takmanın önemine vurgu yaptı.

Tüm bu bilgilendirmeler ışığında, Eris varyantına karşı tedbirli olmamız ve önerilen korunma yollarına dikkat etmemiz büyük önem taşımaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER