Sağlık

Fazla Kararsızlık Tehlikeli Olabilir

Kararsızlık yalnızca bir kişilik özelliği değil, aynı zamanda birçok farklı etkene bağlı olarak gelişen bir durum mudur? Kararsızlıkla başa çıkmanın yolları nel...

Fazla Kararsızlık Tehlikeli Olabilir
09-09-2023 13:59

Genel Kararsızlık Durumu ve Etkileri

Bazı durumlarda zaman zaman çoğu kişi karar vermekte zorlanabilir. Ancak bu kararsızlık eğer sürekli hale gelip, karar verememe durumuna dönüşüyorsa dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu tür bir kararsızlık; başkaları ne der düşüncesi, hata yapma korkusu, özgüven eksikliği gibi birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Psikolojik Etkileri

Fazla kararsızlık kişinin kendisini kötü hissetmesine sebep olabilir. Özellikle endişe, stres ve depresyonla yakından ilişkilidir. Bu da bireyin toplumsal uyumunu olumsuz etkileyebilir.

Kararsızlığın Olumlu Yönü

Her ne kadar aşırı kararsızlık olumsuz olarak nitelendirilse de, bazı durumlarda kararsızlık, kişiye daha fazla düşünme fırsatı vererek, aceleci yaklaşımlardan kaçınmasına yardımcı olabilir.

Kişisel İnanç ve Bağımlılık Problemi

Kararsızlık durumu, sürekli olarak başkalarının görüşlerini alma eğilimi, kişinin kendi inancını ve özgüvenini kaybetmesine neden olabilir. Böyle bir durum, kişinin farkında olmadan kendi görüşünden ziyade diğerlerinin görüşlerini önemsemesine ve uygulamasına yol açar.

Kararsızlıkla Başa Çıkmanın Yolları

Fazla kararsızlıkla başa çıkabilmek için bireyin öncelikle sorumluluk alması gerekmektedir. Bu sorumluluk, olası hatalara ve yanlışlara karşı hazır olmayı ifade eder. Verilen kararların sonuçlarını kabullenmek ve aynı hatayı tekrar yapmamak önemlidir. Diğerlerinin fikirlerini almak yerine kendi kararlarınıza güvenmek ve diğerlerinin yorumlarına sınırlı bir müsaade etmek gerekmektedir.

Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız,'' Çevrenizde hayatınıza müdahale eden insanlar varsa onlara neden müsaade ettiğinizi sorgulamalısınız. İnsanlar konuşur ve karışır ama siz müsade ettiğiniz kadar.'' dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER