Ekonomi

fıstık ve bıttımından üretilecek ürünler Orta Doğu ve Avrupa pazarına girmeye hazırlanıyor

kimya laboratuvarında ürettiği fıstık ve bıttım ürünleri Orta Doğu ve Avrupa'da raflarda olacak. Peki, bu ürünlerin farkı nedir ve hangi özelliklere sahipler?

fıstık ve bıttımından üretilecek ürünler Orta Doğu ve Avrupa pazarına girmeye hazırlanıyor
19-10-2023 10:09

Siirt Üniversitesi, Fıstık ve Bıttım Ürünleriyle Dünya Pazarına Açılıyor

Üniversiteden Yurt Dışı Pazarlama Hamlesi

Siirt Üniversitesi, özellikle Siirt'e özgü olan fıstık ve bıttım ürünlerinin üretimini yapıp yurt dışı pazarına sunmayı hedefliyor. Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, daha önce Libya'ya ürün ihraç edildiğini belirtirken, şu an Orta Doğu ve Avrupa'ya da ürün pazarlama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.



“Daha önce Libya’ya ihracat yaptığımız ürünleri, diğer Orta Doğu ülkelerine ve Avrupa’ya da pazarlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda oluşturulan ürünler 2,5 - 3 yıldır süren bir çalışmanın sonucudur. Bundan sonraki gelişim, yine aynı şekilde ve aynı hızla arkadaşlarımızın gayretiyle devam edecektir.”



Bıttım Sabununun Özellikleri

Siirt Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orhan Baytar, bıttım sabununun üretim sürecini ve özelliklerini anlattı. Bıttımın, fıstığın aşılanmamış hali olduğunu belirten Baytar, bu sabunun saç ve cilt sağlığına birçok faydası olduğunu vurguladı.

“Elde ettiğimiz bıttım sabunu saça ve cilde birçok faydası bulunmaktadır. Saçı ve saç derisini besleme özelliği vardır. Özellikle kuru ciltlerin nemlendirilmesinde, egzama ve sivilcelere karşı dakullanılmaktadır.”


Siirt Üniversitesi'nin bu inovatif ürünleriyle yurt dışı pazarına açılması, hem ülke ekonomisine katkı sağlamakta hem de bölgesel ürünlerin tanıtılmasına yardımcı olmaktadır.

```

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER