Gündem

GAP BÖLGESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR YENİLİKÇİLİK VE KOLAY ÇÖZÜM YARIŞMASI

GAP BÖLGESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR YENİLİKÇİLİK VE KOLAY ÇÖZÜM YARIŞMASI
09-05-2019 20:06

TAKORAN VADİSİNİ ÖZEL SİVEREK UZMAN KAZANIM LİSESİ DÜNYAYA TANITACAK Siverek ilçesinin seçkin okullarından biri olan özel Siverek kazanım lisesi öğrencileri öğretmenlerinin gözetiminde hazırladıkları “mavi patika Takoran” projesiyle yerli ve yabancı turizmcilere tanıtacak.

Dünyanın en güzel ve doğal vadilerinden olan tanıtılmadığı için yerli ve yabancı turizmcilerin bu güzellikten haberdar olmadığını, vadiyi daha iyi tanıtmak vadide sosyal dinleme alanların yanı sıra bölgede doğa ve su sporlarının yapılabileceğini özel Siverek kazanım lisesi Projenin yürütmesini Yusuf Çakmak öğrenci isimli öğrenci yaparken proje danışmanlığını okulun öğretmenlerinden Mazlum Gez yapıyor.

Projenin amacı Takoran Vadisi ve çevresinde geliştirilebilecek Ekoturizm ve doğal çevre üzerine bir araştırma projesi olup kontrollü bir şekilde yapılacak olan düşük bütçeli etkinliklerle bölgenin tüm dünyaya tanıtılması planlanıyor.

Bölge coğrafik açıdan ciddi bir doğal güzelliğe sahip bu güzelliğin tanıtımı ve reklamı yapılırsa hem turizm açısından hem de bölgenin ekonomik kalkınması açısından önem arz etmektedir Bu proje hazırlanırken ‘’Ekolojik ayak izi’’ kavramına tamamen uyulmuştur. İnsanların ekonomik kazanç elde ederken doğayı koruyarak hareket etmeleri gerektiğini aksi takdirde ilerleyen tarihlerde yaşadığımız dünyanın bizleri besleyemeyeceğini düşüyoruz. Bacasız sanayi olan turizmi, ekoloji ile buluşturuyor Takoran vadi coğrafyası üzerine yaptığımız gözlem analiz ve çıkarımları ortaya koyuyoruz.

MAVİ PATİKA: TAKORAN

Şanlıurfa ili Siverek ilçesi sınırları içerisinde yer alan Takoran Vadisi bir Kanyon vadi olup aynı zamanda çeşitli doğal güzelliklere ve Ekoturizme ev sahipliği yapacak potansiyele sahiptir.

Bugün dünyada yer alan kanyon vadiler arasında; Balık Gölü Kanyonu – Nambiya, Fjaðrárgljúfur Kanyonu – İzlanda, Blyde Nehri Kanyonu – Güney Afrika, Büyük Kanyon – Arizona ABD, Verdon Vadisi – Fransa, Kaplan Sıçrayışı Vadisi – Çin, Bryce Kanyonu – ABD, Kali Gandaki Vadisi – Nepal gibi kanyon vadilere kıyasla doğal güzellik ve ekoturizm uygulanabilirliği açısından çok daha üstündür.

Türkiye’de yer alan Kanyon vadilere baktığımızda; Uşak – Ulubey Kanyon vadisi, Antalya – Köprülü Kanyonu, Artvin – Cehennem Deresi Kanyonu ve Erzincan Karanlık Kanyon gibi Kanyonlara kıyasla Takoran Vadisi doğal güzellik ve coğrafya açısından daha büyük bir potansiyele sahiptir. Bölge halkı tarafından büyük doğal güzelliğe sahip olup çevre iller ve dış dünya tarafından tanınmadığı için yerel halk Takoran Vadisine; ‘’Saklı Cennet Takoran’’ demektedir.

Takoran Vadisi; Siverek şehrinin yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısında, yaklaşık 530 metre (Atatürk Baraj Göletinin ortalama yüksekliği) ile 800 metre izohipsleri arasında yer alan ve mikro klima özelikler taşıyan bir vadidir. Vadinin merkezini Takoran köyü yerleşim yerini alırsak Fırat’ın doğusuna düşen kuzey-güney yönünde 20 km ve doğu-batı yönünde ise 10 km’ye tekabül eden Takoran Vadisi’nde irili ufaklı 11 daimi kırsal yerleşim birimi bulunmaktadır.

Bölge coğrafyası iklim açısından da uygundur. Fırat nehrinden kaynaklanan nemli hava ılıman bir iklime olanak sağlarken karasal iklimin etkisiyle kurak bir iklime geçiş sahası olarak nitelendiriliyor.

Botanik coğrafyası da bir hayli zengin olan Takoran Vadisi zengin bitki çeşitliliği ve var olan endemik bitkileriyle ciddi bir potansiyele sahiptir.

Geleneksel tarım ve organik tarım için gerekli olan iklim ve toprağa sahip olan Takoran Vadisi ve çevresi bu noktada ciddi bir potansiyel olup yöre halkıyla birlikte geliştirilirse hem bölge halkının kazanmasına hem de doğanın korunarak geleceğimizi koruyabiliriz.

Ekoturizmi geliştireceği düşünülen etkinlikler:

Ekolojik tarım çiftliği (Tohum depoları)

Güneş enerjisi ile enerji üretimi

Tatil köyleri Dağcılık ve Kampçılık; At biniciliği ve At Safari;Bisiklet yolları;İzcilik;Mağara gözlemciliği;

Kuş gözlemciliği (ornitoloji);Foto safari;Trekking;Oryantiring;Yayla turizmi;Yaban hayatı gözlem;Karavan parkı;Paintball- Okçuluk- Bungee jumping El sanatları; Festival turizmi; Ketine nar festivali;

Hazırlanan proje GAP kalkındırma idaresince yarışmaya değer görülerek, GAP bölgesi sürdürülebilir yenilikçilik ve kolay çözüm yarışmasında yarışacak.

Okul idaresi hazırlanan projenin uygulanması amacıyla Siverek Belediye Başkanlığına teslim edileceği öğrenildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER