Sağlık

Gaziantep Medical Point'ten Sigarayı Bırakma Çağrısı

31 Mayıs Tütünsüz Günü etkinliğinde sigaranın zararları gençlere nasıl anlatıldı?

Gaziantep Medical Point'ten Sigarayı Bırakma Çağrısı
03-06-2024 10:40
GAZİANTEP

Gaziantep Medical Point Hastanesi, "31 Mayıs Tütünsüz Günü Bağımlı Olma Sağlıklı Ol" sloganıyla Gaziantep Lisesi'nde bir farkındalık etkinliği düzenledi. Etkinlik, öğrencilere sigaranın sağlık üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde anlatmak için organize edildi.

Detaylı Sağlık Bilgilendirmesi

Etkinlikte, tütün ve tütün ürünlerinin neden olduğu sağlık sorunları üzerinde duruldu. Özellikle akciğer kanseri, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum yolu hastalıklarının sigara kullanımı ile nasıl tetiklendiği vurgulandı. Ayrıca, sigara içen bireylerde bu hastalıkların görülme sıklığının içmeyenlere göre daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

Elektronik Sigaraların Riskleri

Tütün şirketlerinin gençleri hedef alarak pazarladığı zarar azaltılmış ürün olarak bilinen elektronik sigaraların da ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda bilgiler verildi. Bu ürünlerin uzun vadeli sağlık etkilerinin henüz tam olarak anlaşılmadığına ve potansiyel tehlikeler içerdiğine işaret edildi.

Sigarayı Bırakmanın Faydaları

"Sigarayı bıraktığınızda ilk 15-20 gün zorlansanız da, sonrasında kazanacağınız yıllar hayatınızı uzatacak," diye belirtti Medical Point Gaziantep Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin. "Sigara, günde 20 adetten fazla içen bireylerin yaşam süresinden önemli yıllar çalmaktadır."

Sigaranın Ölümcül Sonuçları

Dr. Çetin, sigara kullanımının ölümle sonuçlanan bir bağımlılık olduğunu vurgulayarak, sigara dumanında bulunan kimyasal maddelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Bu kimyasallardan 70'ten fazlasının kanserojen olduğu bilgisini paylaştı ve sigaranın neden olduğu hastalıklar arasında akciğer kanseri, gırtlak kanseri ve kalp hastalıklarını saydı.

Tütün Kullanımının Toplumsal Etkileri

Medical Point Gaziantep Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ekber Şahin, tütün ürünlerinin dünya genelinde ve ülkemizde bağımlılık yapıcı en yaygın maddelerden biri olduğunu belirtti. Sigaranın birçok kanser türüne yol açtığını ve sağlıklı bir yaşam için bugünden itibaren sigarayı bırakmanın önemini vurguladı. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER