Gündem

Gaziantep'te Bezelye Hasadı Devam Ediyor: Makine ve El Gücü Arasında Rekabet

Makine Hasadı Verimliliği Nasıl Artırıyor?

Gaziantep'te Bezelye Hasadı Devam Ediyor: Makine ve El Gücü Arasında Rekabet
04-05-2024 17:00

İslahiye'de Bezelye Hasadı ve Kullanılan Yöntemler

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 10 bin dönüm alanda bezelye üretimi gerçekleştiriliyor. Hasat, bazı yerlerde el yardımıyla yapılırken, bazı bölgelerde makine gücü kullanılıyor. İlçeye bağlı Ağalarobası mevkiinde Reşit Uluşan'a ait yaklaşık bin dönüm arazide, hasat makinesi yardımıyla bezelye hasadı yapıldı. Makineyle yapılan hasadın, el ile yapılan hasattan nasıl farklı olduğunu öğrenmek ister misiniz?

Makine Hasadı ve İşçi Gücü Karşılaştırması

Bursa'dan Gaziantep'in İslahiye ilçesine gelen Ufuk Korkut, bezelye hasadında makine kullanımının ilk defa denendiğini belirtti. "Bizler bu bölgede deneme yapmış olduk. Başarılı oldu. Hasat makinemiz tarladaki bezelyeyi saplı biçimde içeri alır. Tamburda ürünü çevirerek tane şeklinde depoya çeker. Depodan da kabuğundan ayırarak saf temiz tane şeklinde makineye çıkartır," dedi. Korkut, makineyle yapılan hasadın verimliliğini vurguladı.

İki Operatör ve Yüzlerce İşçinin Yerini Almak

Korkut, el ile toplama ve makine ile toplama arasındaki farkı şöyle açıkladı: "Burada yaptığımız hasatta günlük 500 ila 600 arasında işçi gerekirken, biz bunu iki operatörle aynı gün içerisinde sap ve taneyi ayırarak gerçekleştiriyoruz." İslahiye'de bu yeni yöntemin, bezelye hasadında verimliliği artırıp artırmayacağı merak konusu. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER