Gündem

Gaziantep’te Seralara Kadın Eli Değdi

Yavuzeli'nde Kadın Çiftçiler Seracılıkta Başarıya Ulaştı

Gaziantep’te Seralara Kadın Eli Değdi
20-07-2024 14:00
GAZİANTEP

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi sayesinde 14 ev kadını, eğitim aldıkları serada üretime başladı. Peki, bu projenin arkasında hangi kuruluşlar var ve kadın çiftçilerin seracılıktaki başarıları nasıl gerçekleşti?

Projenin Destekçileri ve Amaçları

Yavuzeli Kaymakamlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yavuzeli Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen "Seracı Kadınlar Güçleniyor" projesi, kadın çiftçilere seracılık eğitimi vermek amacıyla oluşturuldu.

2022 yılında Yavuzeli ilçesinde seracılığı geliştirmek amacıyla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi ile 10 kadın çiftçiye bir dekar alanda sera kurulumu için sözleşme imzalandı. Projenin ilerleyen süreçlerinde ise eğitim ve uygulama serası kurularak kadın çiftçilere teorik ve pratik eğitimler verilmeye başlandı.

Eğitim ve Uygulama Süreci

Projenin ihale ve kurulum aşamaları tamamlanarak üretime hazır hale getirildi. Eğitim faaliyetleri kapsamında kursiyerler belirlendi ve 14 kadın çiftçiye seracılık eğitimi verilmeye başlandı. Kadın çiftçilerin tarım alanındaki bilgi birikimini artırmak ve sektörde tecrübe kazanmalarına destek olmak amacıyla kurulan eğitim ve uygulama serasında, ilk hasat toplandı.

Yavuzeli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kurt, projenin başarıyla hayata geçmesinden duydukları mutluluğu dile getirerek, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kentte sebze üretimini artırmak için çeşitli projeler hazırladıklarını belirtti.

“Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik”

Kurt, “İlçemizdeki tarım arazileri genelde küçük parça tarım arazileridir. Dezavantajlı olan kadın çiftçilerimize birer dönümlük sera projesi yapmaya karar verdik. Projemiz 2022 yılında GAP bölge Başkanlığı tarafından onaylandı. Artan enflasyondan dolayı projeyi uygulayamadık. Projeyi uygulamadığımızdan dolayı GAP ile yaptığımız görüşmeler sonucu eğitim ve uygulama serası kurmaya karar verdik. Bayan kursiyerlerimize eğitim vermeye başladık. Çok şükür projeyi başlattık ve eğitimlerimize başladık. Seramızda 2000 adet domates fidemiz var. Kadınlarımız domateslerimizi yetiştirdi. Kursiyerlerimiz 168 seans eğitim alacaklar. Şu anda domates ekimi yaptık, domates ekiminden üretimine kadar eğitimler veriyoruz. Kadın çiftçilerimize hem teorik ve hem de uygulamalı eğitim vereceğiz. Aynı zamanda projenin devamını niteliğinde olan 10 tane kadın çiftçiye birer dönümlük sera projesi için destek bekliyoruz. Gerçekten kadınlarımız meraklı ve özverililer. Kadınlar her zaman dezavantajlı kesimde olduklarından dolayı eşlerinin ellerine bakıyorlar. Artık kadınlarımızın da kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları lazım. Bu konuda kadın çiftçilerimiz bizden destek bekliyor” dedi.

Projenin Sosyal ve Ekonomik Etkileri

Proje sayesinde 14 ev kadını, eğitim aldıkları serada üretime başladı ve seranın tüm geliri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden fakir ailelere dağıtılacak. Eğitime katılan kadınlar, seracılık eğitimlerinden memnun olduklarını, hem Yavuzeli hem Gaziantep hem de aile ekonomisine katkıda bulundukları için çok mutlu olduklarını belirttiler. Kadın çiftçiler, her zaman desteklenmelerini istediklerini ifade ettiler.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER