Gündem

Gaziantep Ticaret Borsası'nda Yeşil Dönüşüm Eğitimi

GTB ve GİZ iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitimde, AB Yeşil Mutabakatı ve sürdürülebilir gelecek hedefleri masaya yatırıldı. Peki, bu eğitimler tarım ve gıda sanayindeki işletmelere nasıl bir yol haritası sunuyor?

Gaziantep Ticaret Borsası'nda Yeşil Dönüşüm Eğitimi
29-02-2024 19:00
GAZİANTEP

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Alman Uluslararası İş Birliği Kurumu (GİZ), tarım ve gıda sanayisinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik düzenledikleri 'Yeşil Dönüşüm Eğitimi' programının ikincisini başarıyla gerçekleştirdi. Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakatı temel unsurlarının anlatıldığı bu eğitimde, işletmelere uyum süreçlerinde izlenecek küresel yol haritaları hakkında detaylı bilgiler verildi.

Yeşil Dönüşümün Anlamı ve Önemi

AB Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliğiyle mücadele ve çevresel sürdürülebilirlik konularında AB'nin aldığı kararları ve yürüttüğü politikaları kapsıyor. Eğitimde, 2050 yılına kadar karbonsuz bir ekonomiye geçişi hedefleyen ve sürdürülebilir bir gelecek için yeni adımlar atılmasını amaçlayan bu mutabakatın temel hedefleri ele alındı. Eğitmen Okay Kayhanlı, yeşil dönüşümün şirketlere sağlayacağı rekabet avantajları üzerinde durdu.

Yeşil Mutabakat ve Tarladan Sofraya Stratejisi

Kayhan, Tarladan Sofraya Stratejisi'nin, adil, sağlıklı ve çevre dostu bir gıda sistemini benimsediğini belirtti. Bu strateji, AB gıda sisteminin çevre ve iklim ayak izini azaltmayı, gıda sisteminin dirençliliğini artırmayı, iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin yok olması durumunda gıda güvenliğini sağlamayı ve tarladan sofraya uzanan süreçte küresel geçişte önderlik etmeyi hedefliyor.

Eğitimden Beklenen Etki ve Katılımcıların Geri Bildirimleri

Interaktif olarak gerçekleşen eğitimde, AB Yeşil Mutabakatı, Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi, Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi konularda katılımcılara detaylı bilgiler aktarıldı. Katılımcılar, sektörel kriterler, vergiler ve iş modelleri gibi konularda güncel bilgiler edinerek, AB'nin yükseltilen iklim hedefleri doğrultusunda işletmelerini nasıl pozisyonlandıracakları konusunda yol gösterici bilgilere ulaştı.

"AB'nin 2050 yılına kadar karbonsuz bir ekonomiye geçişini hedefleyen Yeşil Mutabakatı, tarım ve gıda sanayisinde faaliyet gösteren işletmeler için yeni fırsatlar sunuyor." Bu eğitimler, işletmelere sürdürülebilir bir gelecek için gerekli olan dönüşümü gerçekleştirme konusunda rehberlik ediyor.

Gaziantep Ticaret Borsası'nın bu eğitimi düzenlemesi, bölgedeki tarım ve gıda sanayisi işletm elerinin yeşil dönüşüme adaptasyon sürecinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu tür eğitimler, işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik konularında bilinçlenmelerini sağlayarak, küresel rekabetçiliklerini artırmalarına katkıda bulunuyor. Haber Merkezi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER