Teknoloji

‘Geçmişten Geleceğe Mezopotamya Sofrası’ kurulacak

Binlerce yıllık bir tarihin gastronomiyle buluşması: Peki, Mezopotamya lezzetleri günümüzde nasıl yeniden hayat bulacak?

‘Geçmişten Geleceğe Mezopotamya Sofrası’ kurulacak
31-10-2023 18:30

Mezopotamya'nın Lezzet Haritası Diyarbakır'da Çiziliyor: Gastronomi Zirvesi Kapılarını Açıyor

Lezzetlerin Buluşma Noktası: Mezopotamya Gastronomi Zirvesi

Mezopotamya'nın bereketli topraklarının lezzet mirası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ev sahipliğinde düzenlenecek "Mezopotamya Gastronomi Zirvesi"nde yaşatılacak. 9-11 Kasım 2023 tarihleri arasında, zengin bir gastronomi serüvenine tanıklık edecek olan bu zirve, Diyarbakır'ın kültürel ve tarihi mirasını lezzetler üzerinden anlatacak.

Gastro İnovasyon Merkezi'nden Dev Adım

Gastro İnovasyon Merkezi, iki yıllık aha çalışmaları, eğitim ve etkinliklerin ardından, akademisyenler, uzmanlar, sivil toplum kuruluşları ve gastronomi alanında faaliyet gösteren gençleri aynı çatı altında topluyor. Bu etkinlik, bölgenin zengin gastronomi potansiyelini ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak için eşsiz bir fırsat.

Zirveden Beklenenler: Yol Haritası ve İşbirlikleri

Zirve, Mezopotamya coğrafyasına dair ortak bir öğrenme ve tartışma platformu sunmayı amaçlıyor. Katılımcılar, bölgenin zengin gastronomi mirasını, tarım ve gıda üretim sistemlerinin geleceğini masaya yatıracaklar.

Gastronomi Mirasının Keşfi

Zirvenin en önemli ayağını, Diyarbakır ve çevresinin sahip olduğu zengin gastronomi mirası oluşturuyor. Çataldan tarlaya temasıyla ele alınacak konular arasında, sürdürülebilirlik, iklim değişikliğinin etkileri ve gıda güvenliğine yönelik mevcut sorunlar yer alıyor.

Toplumsal Cinsiyet, Gıda Sistemi ve Sürdürülebilir Politikalar

Zirvede, küresel gıda sistemi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği de masaya yatırılacak. Mevsimlik tarım işçiliği ve bunun toplumsal etkileri, gastronomi politikaları ile birleştirilerek ele alınacak.

Lezzet Deneyimleri ve Kültürel Etkinlikler

Üç gün sürecek zirve boyunca katılımcılar, Diyarbakır'ın kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleriyle tanışacaklar. Yöresel yemek atölyeleri ve dengbej dinletileri, zirveye kültürel bir boyut katacak.

Zirvenin Başlangıcı ve Sonu

Zirve, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde "Gıdanın İzinde Diyarbakır" sunumu ile başlayacak ve Çayönü gezisi ile son bulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER