Sağlık

Geleneksel Kurut: Sağlık Deposu ve Lezzetli Bir Alternatif

Geleneksel lezzet hastalıklardan koruyor mu?

Geleneksel Kurut: Sağlık Deposu ve Lezzetli Bir Alternatif
08-02-2024 14:07
SİİRT

Geleneksel Bir Lezzet: Kurut

Kış mevsiminin şifa kaynağı olan geleneksel lezzetlerden biri olan kurut, sağlık açısından birçok faydası olduğu biliniyor. Ancak bu lezzetin günümüzdeki popülaritesi nedir?

"Kurutun tansiyon, şeker, kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini söyledi."

Geleneksel Üretim Süreci

Kurut, uzun süre muhafaza etmek amacıyla yoğurdu kurutma yöntemi ile üretiliyor. Siirt esnafından Hasan Akgül'e göre, kurut üretimi oldukça özen gerektiren bir süreci içeriyor.

"Yüksek iklimli yaylalarda tereyağı yayıktan yapıldığı zaman yayığın altında kalan ayran ilk önce süzülüyor, odun ateşinde süzüldükten sonra kaynatılıyor. Bu da bir çeşit kuruttur."

Doğal Antibiyotik ve Sağlık Faydaları

Kurutun içerisinde bulunan doğal bileşenler, özellikle anne sütünü artırmaktan doğal antibiyotik özelliğine kadar birçok fayda sağlıyor. Akgül'e göre, kurut özellikle soğuk kış günlerinde sağlık deposu olarak sofralardan eksik olmuyor.

"Bu kurutun tıbben açıklanmış faydaları var. Özellikle anne üstüne faydalıdır. Doğal antibiyotik diyebiliriz. Korona döneminde biz bunu çok tükettik. Bağışık sistemini gerçekten de kuvvetlendiriyor."

Kullanıcı Deneyimi ve Tavsiyeler

Kurutu tüketen müşteriler, bu geleneksel lezzeti çok sevdiklerini ve sık sık tükettiklerini dile getiriyorlar. Hüseyin Yıldız da kurutun lezzeti ve sağlık faydaları nedeniyle herkese tavsiye ettiğini belirtiyor.

"Kurutu çok seviyoruz, herkese tavsiye ediyoruz."

Fiyat ve Erişim

Özellikle sağlık faydaları nedeniyle tercih edilen kurutun kilogram fiyatı 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Toptan veya perakende olarak temin edilebilen kurut, sağlık bilincine sahip tüketiciler arasında popüler bir alternatif olmaya devam ediyor.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER