Gündem

Genç Girişimciler Atıkları Eğitime Dönüştürüyor: Kız Öğrencilere Burs Fırsatı

Atıklardan sanat eserine dönüşüm nasıl eğitim bursuna kaynak oluşturabilir?

Genç Girişimciler Atıkları Eğitime Dönüştürüyor: Kız Öğrencilere Burs Fırsatı
20-05-2024 10:08
DİYARBAKIR

Sıfır Atık İle Başlayan İyilik Hareketi

Diyarbakır'daki Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, atık ipek kozaları ve derileri değerlendirerek ürettikleri aksesuar ve süs eşyalarıyla eğitimde fark yaratıyor. Öğrenciler, "Sıfır Atık İyilik Hareketi Projesi" ile hem çevreyi koruyor hem de üniversite öğrencisi 20 genç kıza burs sağlama amacı güdüyor.

Geri Dönüşüm ve Eğitim Destekli Kalkınma

2017'den bu yana Türkiye genelinde yürütülen Sıfır Atık Projesi'nin bir parçası olarak başlatılan bu özel girişim, geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırmayı hedefliyor. Kayapınar'da hayata geçirilen projede, lise öğrencileri geri dönüşümlü malzemeleri sanata dönüştürerek hem yaratıcılıklarını sergiliyor hem de sosyal sorumluluk bilinci geliştiriyor.

Atölyeden Ürüne

Okul bünyesinde kurulan Sıfır Atık Atölyesi'nde öğrenciler, atık ahşap malzemeleri ve girişimci kadınların desteğiyle ipek kozası ve derileri değerlendiriyor. Üretilen takı ve aksesuarlar, düzenlenecek kermeste satılarak elde edilen gelir, ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine burs olarak ayrılacak.

Topluma Katkı ve Öğrenci Motivasyonu

Proje Koordinatörü Ferda Salık, öğrencilerin çevre ve topluma karşı duyarlılıklarının arttığını gözlemlediklerini belirtiyor. "Öğrencilerimiz burada doğa ve insana iyilik yapıyor. Projemizin daha fazla okula yayılmasını umuyoruz," diye konuştu. Öğrenciler, geri dönüşüm faaliyetlerine katılarak hem çevreye katkıda bulunuyor hem de eğitimlerine destek sağlıyor.

Kadın Girişimcilerin Rolü

Projede yer alan kadın girişimciler, atık malzemelerle çalışarak öğrencilere değerli tecrübeler aktarıyor. Girişimci Zeynep Batal, üretilen deri ürünlerin çevresel faydasına işaret ediyor ve "Atıklarımızın çöpe gitmemesi manevi olarak bizi rahatlatıyor. Genç kızlarımıza burs sağlamak mutluluk verici," şeklinde konuşuyor.

Atık Değil, Kaynak!

Öğrenciler atölye çalışmaları sırasında elde ettikleri becerilerle atıkları sanatsal ürünlere dönüştürüyor. Ecrin Irmak Koca gibi öğrenciler, bu sürecin kendilerine her şeyi yeniden değerlendirmek için bir bakış açısı kazandırdığını ifade ediyor. Okul müdürü de projenin öğrencilere çevre duyarlılığı kazandırdığını ve okulun bu tür projelerle daha da canlandığını belirtiyor. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER