Gündem

Gözlük Sektöründe 20 Ülkeye İhracat Yapıyor

İtalya, Fransa ve Çin’in lider olduğu gözlük sektöründe Diyarbakır’dan yapılan ihracat, nasıl bir büyüme gösteriyor? Bu büyümenin arkasındaki etkenler neler?

 Gözlük Sektöründe 20 Ülkeye İhracat Yapıyor
03-10-2024 18:15
DİYARBAKIR

Üretim Tesisinin Kuruluşu ve Gelişimi

Diyarbakır'da 2018 yılında kurulan gözlük üretim tesisi, bu yıl 2 milyonun üzerinde gözlük ve çerçevesi üreterek 20 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılında Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınan tesis, başlangıçta 20 çalışanla hizmet vermekteydi, ancak şu an 120 çalışanı ile bölgenin en büyük fabrikalarından biri konumundadır. Peki, bu tesisin büyümesi, bölge ekonomisine nasıl katkı sağlıyor?

İhracatın Artışı ve Pazar Genişlemesi

Optiksan Genel Müdürü Cem Dinçaslan, ihracat yaptıkları ülke sayısının her geçen gün arttığını vurguladı. Özellikle Çin’in Avrupa’ya olan mesafesi ve Kuzey Afrika ülkelerinin ürün temininde yaşadığı sıkıntılar, Türkiye’nin gözlük üretimi açısından cazibe merkezi haline gelmesini sağladı. Bu değişiklik, Türkiye'nin gözlük sektöründeki uluslararası konumunu nasıl etkiliyor?

Gelecek Hedefleri ve Üretim Kapasitesi

Dinçaslan, gelecek yıl üretim hedeflerini 3-3,5 milyon bandına çıkarmayı planladıklarını belirtti. Aynı zamanda, Türkiye'deki 3 bin 500 optiğe de ürün temin ettiklerini ifade etti. Hem kendi markaları altında ürün ürettiklerini hem de global firmalara fason üretim yaptıklarını vurguladı. Peki, bu hedeflere ulaşmak için ne tür stratejiler izlenecek?

Kadın İstihdamının Artışı

Optiksan Genel Müdürü, kadın istihdamının tesisin çalışanları arasında yüzde 60’lara yaklaştığını belirtti. Sanatsal ve ince işçilik gerektiren metal gözlük üretiminde kadınların rolü büyük. Bu durum, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından ne gibi fırsatlar sunuyor ve iş gücü piyasasında kadınların güçlenmesine nasıl katkı sağlıyor?

Yerli Üretimin Ekonomiye Katkısı

Dinçaslan, Türkiye'nin gözlük ihtiyacının büyük bir kısmının geçmişte yurtdışından karşılandığını, bu durumun ise ülke ekonomisine maliyet getirdiğini ifade etti. Artık Avrupa ve Afrika’ya ürün satışı yaparak ekonomiye katkıda bulunduklarını belirtti. Yerli üretimin artışı, Türkiye'nin dış ticaret dengesi üzerinde nasıl bir etki yaratacak?

Türkiye’nin Gözlük Sektöründeki Yükselişi

Dinçaslan, “Artık Türkiye’den Avrupa’ya ciddi anlamda ürün ihraç edebilir pozisyona geldik,” diyerek, sektördeki olumlu gelişmelere dikkat çekti. Diyarbakır'daki tesisin yükselişi, İtalya, Fransa ve Çin’in lider olduğu gözlük sektöründe Türkiye’nin rolünü nasıl değiştirecek? Bu değişim, yerel halk için ne gibi ekonomik fırsatlar sunacak? İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER