Gündem

Güneşe Maruz Kalanlar Dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman Bağlam, yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan vatandaşların ciltlerini korumak için 3 saatte bir güneş kreminin yenilenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Peki, bu uyarının detayları neler?

Güneşe Maruz Kalanlar Dikkat
04-08-2024 18:00
DİYARBAKIR

Yaz Aylarında Artan Güneş Maruziyeti

Diyarbakır'da Memorial Dicle Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman Bağlam, yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan vatandaşların cilt sağlığını korumak için dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Dr. Bağlam, "Güneş ışınlarının en dik ve yoğun geldiği dönemdeyiz. Güneş ışınları yaşamımız için çok gerekli ve sağlıklı olsa da cildimize büyük zararları var" dedi.

Güneşin Cilde Zararlı Etkileri

Güneş ışınlarının cildimize dört ana zararının olduğunu belirten Dr. Bağlam, bu zararları şu şekilde sıraladı: "Birincisi, cildimizi yaşlandırıyor. İkincisi, cildimizde leke oluşumuna neden oluyor. Üçüncüsü ve en önemlisi cilt kanserlerine yol açıyor. Dördüncü olarak da güneş, cildimizde yanıklara ve ekstra tedavi gerektiren durumlara sebep olabilir."

Güneş Kremi Kullanımı ve Önemi

Dr. Bağlam, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için mutlaka güneş kremi kullanılması gerektiğini belirtti. Güneş kreminin dışarı çıkmadan yarım saat önce uygulanması gerektiğini vurgulayan Dr. Bağlam, "Güneş kremleri temelde ikiye ayrılır: Fiziksel ve kimyasal güneş kremleri. Fiziksel güneş kremleri, hassas ciltler, çocuklar, gebe ve emzirenler için uygundur. Kimyasal güneş kremleri ise diğer kişiler tarafından kullanılabilir" dedi.

Güneş Kremi Uygulama Kuralları

Güneş kremi uygularken dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Dr. Bağlam, "İki parmak kuralı dediğimiz bir durum var. Yüzümüze güneş kremi sürerken, bir parmak boyunca sürülmesi lazım. Ayrıca, sadece yüze değil kulak ve boyun bölgesine de uygulamak önemli. Güneş kremini yarım saat evvel kullanıp o şekilde dışarı çıkmak lazım" ifadelerini kullandı.

Merdiven Altı Ürünlere Dikkat

Vatandaşların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı güneş kremlerini tercih etmeleri gerektiğini belirten Dr. Bağlam, "Kimyasal içerikli güneş kremlerinde endokrin sistemini bozan ve kanserojen maddeler bulunabilir. Bu yüzden güneş kreminin muhakkak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekir. Merdiven altı ürünler, istenilen korumayı sağlamadığı gibi egzama, alerji ve daha kötü durumlara neden olabilir" diye uyardı.

Güneş Kremini Düzenli Yenileyin

Dr. Bağlam, gün içerisinde güneş kremlerinin yaklaşık 2-3 saat içinde etkisini kaybettiğini belirterek, "Bu yüzden 3 saat içerisinde bir güneş kremini muhakkak yenilemek lazım. Güneş kremini sürdüm, bana bir şey olmaz deyip saatlerce dışarıda kalmak yanıklara neden olabilir. Bu yüzden 3 saatte bir kremi yenilemek çok önemli" dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman Bağlam, yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan vatandaşların, ciltlerini korumak için 3 saatte bir güneş kreminin vücuda sürülmesi gerektiği yönünde uyardı. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER