Gündem

Güneydoğu Anadolu'dan Ayçiçeği Yağı İhracatında Büyük Başarı

Bitkisel Yağ Sektöründe Türkiye'nin Yükselen Yıldızı: Güneydoğu Anadolu

Güneydoğu Anadolu'dan Ayçiçeği Yağı İhracatında Büyük Başarı
20-02-2024 11:53
GAZİANTEP

Güneydoğu Anadolu, geçen yıl hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Türkiye'nin ihracat lideri olarak öne çıktı. Ocak ayında bu sektörden 282 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu'nun vurguladığı gibi, ayçiçeği yağı ihracatında bölgenin önemli bir rol oynadığı görülüyor. Peki, bu başarının ardındaki faktörler nelerdir ve bölge ekonomisine katkıları nasıl değerlendirilmeli?

Küresel Ayçiçeği Tohumu Bolluğu ve İhracat

Kadooğlu, geçen yıl küresel ayçiçeği üretiminin 22 milyon metrik tona ulaştığını ve bu durumun Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Türkiye'nin bitkisel yağ alanında ileri seviyedeki özel sektör yatırımları sayesinde geniş bir coğrafya için tedarik merkezi haline geldiğini ifade eden Kadooğlu, ayçiçeği yağı ihracatında Güneydoğu Anadolu'nun önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı.

Gümrük Vergisi Kararının Etkileri

Yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında gümrük vergisinin azaltılmasına ilişkin karar, bölge firmalarının ham madde maliyetlerini düşürecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kadooğlu, bu kararın, yurt içi hasat dönemine kadar piyasaların sağlıklı işlemesine ve enflasyonla mücadelenin desteklenmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Irak Pazarındaki Gelişmeler

Bölge ekonomisi için kritik öneme sahip olan Irak pazarında yaşanan zorluklara rağmen, Güneydoğu Anadolu'nun ihracatçılarının olumlu sonuçlar elde ettiği görülüyor. Kadooğlu, Irak'taki kısıtlamalara rağmen yapılan çalışmaların ihracatta artışa yol açtığını, bu sayede Ocak ayında hububat ihracatında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artış sağlandığını kaydediyor.

"GAGİAD olarak, iş dünyasındaki misyonumuzun yanı sıra toplumsal ihtiyaçlara da duyarlı şekilde yaklaşıyor, çözüm üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz."

Güneydoğu Anadolu'nun ihracat başarısı, bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. Ayçiçeği yağı ihracatındaki bu başarı hikayesi, bölgenin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü artırıyor ve Türkiye'nin bitkisel yağ sektöründeki önemli konumunu pekiştiriyor .İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER