Ekonomi

Güneydoğu Anadolu'nun 10 Aylık Hububat İhracatı 2,8 Milyar Dolara Ulaştı

Hububat ihracatında yaşanan miktar düşüşüne rağmen gelirler nasıl etkileniyor? Dubai Çikolatası fenomeni ihracata nasıl yansıdı? Bölgedeki kuraklık tarımsal verimliliği nasıl etkiliyor?Detayı Haberimizde

Güneydoğu Anadolu'nun 10 Aylık Hububat İhracatı 2,8 Milyar Dolara Ulaştı
15-11-2024 15:30
GAZİANTEP

İhracat Gelirlerinde İstikrar

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından paylaşılan verilere göre, bölgenin 10 aylık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı 2,8 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 1 milyon ton daha az temel gıda ihracı gerçekleştiren bölgede, miktar bazında ihracat yüzde 22,2 azalsa da ortalama ihracat birim fiyatlarındaki artış sayesinde ihracat gelirlerindeki düşüş yüzde 7,5 seviyesinde kaldı.

Ekim Ayındaki İhracat Performansı

Aylık bazda değerlendirildiğinde, Ekim ayında bölgeden 76,7 bin ton makarna, 31,4 bin ton ayçiçek yağı, 13 bin tonun üzerinde tatlı bisküvi ve gofret ile çikolata ve kakao içeren ürün ihraç edildi. Bu dönemde toplam hububat ihracatından 291 milyon dolar gelir elde edildi.

Dubai Çikolatası Fenomeni ve İhracat Stratejileri

"Dubai Çikolatası fenomeni, tüm işletmeler için iyi bir örnek. Gaziantep, bu yükselişe çok önceden yön verebilirdi."

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, hububat ihracatındaki buğday unu gerilemesinin etkili olduğunu belirterek, bölgenin ortalama ihracat birim fiyatlarındaki yükselişin yüzde 19’a yaklaştığını ifade etti. Kadooğlu, hızlı tüketime uygun raf ürünlerinin imalatında güçlü markalara ev sahipliği yapan Gaziantep'in, dünya pazarlarında daha etkin rol alabilmesi için pazarlama çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Kuraklık ve Tarımsal Verimlilik Üzerindeki Etkiler

Bu yıl yağışlardaki azalmaya bağlı olarak hububat ekimlerinde aksamalar yaşandığını ve bu durumun üreticilerin tarımsal verimliliğe yönelik endişelerini artırdığını belirten Kadooğlu, "Güneydoğu’daki yağışlar, Ekim’de geçen yılın yüzde 80 altında gerçekleşti. Hububat ekimlerini olumsuz etkileyen kuraklık, gelecek yılın mahsulüne dair soru işaretleri doğuruyor." dedi.

Çiftçilere Yönelik Yeni Teşvik ve Destekler

Kadooğlu, tarımsal üretimde su tasarrufu sağlayan modern sistemler kurabilmek için çiftçilerin yeni teşvik ve kredilere ihtiyaç duyduğunu belirtti. 35. yaşını kutlayan GAP projesinin, bölgedeki tarım arazilerinin suya kavuşmasına büyük katkılar sağladığını ifade eden Kadooğlu, "Küresel iklim değişikliğine bağlı sorunların çözümünde çiftçiye yönelik yeni destekler, bugüne kadar yapılan yatırımların verimliliğine de katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Gelecek İçin Stratejik Adımlar

GAİB, bölgenin katma değerli ürün sayısını artırarak ve sosyal medya gibi yeni nesil iletişim kanallarını kullanarak yurt dışındaki tüketicilere daha iyi tanıtılması gerektiğini belirtiyor. Bu stratejik adımların, Gaziantep’in dünya pazarlarında daha fazla tanınmasını sağlayacağı ve ihracat gelirlerinin artmasına katkı sunacağı öngörülüyor.

Güneydoğu Anadolu'nun hububat ihracatındaki başarıları, bölgenin tarımsal potansiyelini ve ihracatçıların stratejik yaklaşımlarını gözler önüne seriyor. Ancak, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerin tarımsal üretimi nasıl etkileyeceği konusunda alınacak önlemler büyük önem taşıyor.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER