Gündem

Güneydoğu’nun 5 Aylık Hububat İhracatı 1,4 Milyar Dolar

Güneydoğu Anadolu’nun İhracat Başarısı: 5 Aylık Dönemde Hububat Sektöründe Büyük Artış

Güneydoğu’nun 5 Aylık Hububat İhracatı 1,4 Milyar Dolar
10-06-2024 23:00
GAZİANTEP

İhracat Rakamları Yükseliyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2023 yılının ilk beş ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe ihracatını yüzde 9,2 artırarak 1,4 milyar dolara ulaştı. Bölgedeki ihracatın yüzde 31,6’sını gerçekleştiren hububatçılar, 5 aylık dönemde 253 milyon dolarlık makarna ihracatı yaptı. Bitkisel yağların ihracatı ise miktar bazında yüzde 50’den fazla artarak 234 milyon dolara ulaştı.

Orta Doğu ve Afrika Pazarları

Hububat ihracatında Orta Doğu ülkelerinin payı yüzde 51,5 olarak gerçekleşirken, Afrika ülkeleri Güneydoğu Anadolu’nun hububat ihracatından yüzde 24,1 pay aldı. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Irak’a ihracatımız 5 aylık dönemde yüzde 16,2 arttı” diyerek, Irak pazarının önemini vurguladı. Türkiye'nin geçen yıl Irak'a 10 milyar dolara yakın ihracat yaptığını belirten Kadooğlu, hububat sektörünün toplam ihracattaki payının yüzde 22 olduğunu ifade etti.

İhracatın Şampiyonları

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 31. Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları ödül töreninde konuşan Kadooğlu, “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı Araştırması’nda hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektöründen 84 firma yer aldı. 2023 yılında Güneydoğu Anadolu’nun ihracat lideri olan sektörümüzden 23 üyemiz bu sıralamaya girerek gurur kaynağımız oldu” dedi.

Akıllı Tarım Arayışları

Türkiye’nin toplam buğday ekilişinin yüzde 15’ine ev sahipliği yaptıklarını belirten Kadooğlu, akıllı tarım konusunda yeni arayışlarının devam ettiğini söyledi. Kadooğlu, “Buğday üretimi, makarna ve bisküvi gibi temel ihracat kalemlerimiz için destekleyici bir unsur. Kırmızı mercimek ekilişlerinin yüzde 96’sı Güneydoğu Anadolu’da yapılıyor. Sahadan gelen haberler bu yılki mahsulün istenilen bitki boylarına ulaştığı yönünde. Nohut ekimlerimizde de dane oluşumları hız kazandı” diye konuştu.

İşbirliği ve Planlı Üretim

Kadooğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurumlarıyla toprak analizinden planlı üretime kadar pek çok konuda iş birliğinin devam ettiğini belirterek, “Bu verimi daha da artırmak ve üretim imkanlarımızı geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. Bölgedeki tarımsal verimliliğin artırılması için akıllı tarım teknolojilerine odaklandıklarını ve bu alanda yeni projeler geliştirdiklerini ifade etti.

Gelecek Hedefleri

Güneydoğu Anadolu’nun ihracat başarılarının artarak devam etmesi için çalışmalarını sürdüren Kadooğlu, “İhracatçıların sorunlarını ve çözüm beklentilerini Iraklı yetkililere ilettik. Amacımız, ihracatçılarımızın hak ettikleri ölçüde bu pazardan yararlanmalarını sağlamak” diyerek, gelecekte daha büyük ihracat hacimlerine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

- Zeynal Abidin Kaplan “Türkiye, dünyanın en büyük ikinci halı ihracatçısı. Parça halıda ise açık ara en büyük üretici ve ihracatçıyız.”  İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER