Yaşam

Halfeti'de Doğaseverler Karagül Peşinde: Endemik Çiçeğin İzinde

Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen 'karagül’e dikkat çekmek isteyen doğaseverler, ilçeye gelerek her yerde karagülü aradı. Peki, karagül gerçekten bulunabilecek mi? Detaylar Haberimizde

Halfeti'de Doğaseverler Karagül Peşinde: Endemik Çiçeğin İzinde
16-05-2024 19:00
ŞANLIURFA

Halfeti'de Sakin Şehir Etkinlikleri

Doğaseverler, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında "Sakin şehir" ağına dahil ettiği Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde çeşitli etkinlikler düzenledi. Bu etkinlikler sırasında tarihi alanları gezip müzik eşliğinde eğlenen grup, karagülün izini sürdü.

Çekem Köyü'nde Geçmişe Yolculuk

Karagülün doğal yetişme alanı olan ve baraj sularının yükselmesiyle su altında kalan Çekem köyüne de giden 120 kişilik doğasever grubu, suda yüzüp bölgede yürüyüş yaptı. Ancak, yürüyüş esnasında arazide doğal olarak yetişen karagülü bulamayan grup, ilçedeki seralara yöneldi.

Seralarda Karagülün İzleri

Serayı gezen doğaseverler, karagülü görme imkanı buldu. Tekne turu da yapan grup, endemik türler arasında bulunan karagülün daha çok yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Doğaseverler, suyla kaplı alanlarda karagülün yetiştirildiğine dikkat çekti.

Yerel Halkın Karagül Hikayeleri

Mehmet Altundağ, "Bir zamanlar bu ıssız köyde insanlar yaşıyordu. Arkadaşların şu an yüzdüğü yerde Karagül yetişiyordu. Köyde gezdik, ama Karagül’ü bulamadık” dedi. Karagülün şu anda sadece seralarda yetiştiğini belirten Başak Helin Güneş, "Suların yükselmesi ile beraber karagülün doğal yetişme alanları çok daraldı. Karagül şu an sadece seralarda yetiştiriliyor” ifadelerini kullandı.

Karagül Yetiştiriciliği Azalıyor

Aysel Ciğerlioğlu, "Karagül endemik bir bitkidir. Sadece Halfeti’de yetişiyor ama suların yükselmesinden dolayı fazla yetiştirilemiyor” dedi. Yunus Emre Şimşeksoy ise, "Karagülü doğal ortamda görmek amacıyla geldik ama karagülü ancak seralarda bulabildik” şeklinde konuştu.

Karagüle Sahip Çıkmak

Rukiye Çiftçi, "Karagüle sahip çıkmamız gerekiyor. Gülümüz Urfa dışına çıktığında rengi değişiyor” ifadelerine yer verirken, Elif Alaybeyi, "Karagülü yerinde gördük. Gerçekten ilgi çekiciydi” diye konuştu. Etkinliğe Şanlıurfa Kamp Dağcılık ve Doğa Sporları Spor Kulübü (Urfakamping) ile Şanlıurfa Mimarlar ve İç Mimarlar Odası üyeleri de katıldı.

”Bir zamanlar bu ıssız köyde insanlar yaşıyordu. Arkadaşların şu an yüzdüğü yerde Karagül yetişiyordu. Köyde gezdik, ama Karagül’ü bulamadık” - Mehmet Altundağ ”Suların yükselmesi ile beraber karagülün doğal yetişme alanları çok daraldı. Karagül şu an sadece seralarda yetiştiriliyor” -  İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER