Sağlık

Harran Üniversitesi Hastanesi'nden Önemli Uyarılar

Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’nda Sigaranın Zararlarına Dikkat Çekildi

Harran Üniversitesi Hastanesi'nden Önemli Uyarılar
04-12-2023 12:08

Akciğer Kanseri ve Sigara İlişkisi

Harran Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Oğur Karhan, Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, sigaranın akciğer kanseri üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Dr. Karhan, tütün kullanımının akciğer kanseri vakalarında büyük bir risk faktörü olduğunu belirtti. Peki, bu hastalığın yaygınlığını azaltmak için neler yapılabilir ve toplum bu konuda nasıl bilinçlendirilebilir?

Sigaranın Akciğer Kanserine Etkisi

Dr. Karhan, sigaranın kanser ölümlerinin yüzde 22'sine ve özellikle akciğer kanserinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 71'ine neden olduğunu vurguladı. Sigara kullanımının, radon, asbest ve çevresel toksinlerle birlikte akciğer kanseri oluşumunda önemli bir rol oynadığını belirtti.

Erken Tanı ve Tedavinin Önemi

"Erken evrede tanı konulması akciğer kanserinin tedavisinde çok önemlidir. Erken evrede tanı alan akciğer kanseri hastalarında sağ kalım oranı geç evrede tanı alan hastalara göre çok daha iyidir." - Dr. Oğur Karhan

Dr. Karhan, özellikle uzun süre sigara içen bireylerin, öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı gibi belirtilerle hekime başvurmalarının tanı için önemli olduğunu belirtti. Sigarayı bırakmanın, akciğer kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını ve bu hastalığın önlenebilir bir kanser olduğunu vurguladı.

Sigara Bırakma ve Akciğer Kanseri Önleme Yöntemleri

Dr. Karhan, akciğer kanseri ile mücadelede en etkili yöntemin sigaraya hiç başlamamak olduğunu, ancak içen bireylerin de sigarayı bırakmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, akciğer kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve erken tanı ile tedavi seçeneklerinin hastaların yaşam sürelerini uzattığını belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER