Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığından Özelleştirme İddialarına Yanıt

Kamu zararı mı? Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Milletvekili Yavuzyılmaz'ın iddialarını yalanladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığından Özelleştirme İddialarına Yanıt
26-06-2024 12:45
ANKARA

İddiaların Arkasındaki Gerçek Ne?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın 2017 yılında gerçekleştirilen "Türk lirasına dönüşüm işlemleri" ile ilgili kamu zararı oluştuğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlık, yazılı açıklamasında Yavuzyılmaz'ın yanlış bilgilerle sosyal medya üzerinden kamuoyunu yanılttığını ifade etti.

2017/13 Sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı

Bakanlık, 2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret AŞ ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye gönderilen resmi yazılara atıfta bulunarak yapılan işlemlerin maksatlı bir şekilde çarpıtıldığını belirtti. Bu kararların, Türk lirasının değerinin korunması ve kamu sözleşmelerinde standardizasyonun sağlanması amacıyla alındığı vurgulandı.

Türk Lirasına Dönüşüm İşlemleri

Açıklamada, 683 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kamu kurumlarının, yabancı para cinsinden yurt içi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üzerine, 2 Ocak 2017 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurundan 31 Aralık 2017 tarihine kadar Türk lirası olarak tahsil edebilmelerine imkan sağlandığı belirtildi.

"Bu doğrultuda, 28 Nisan 2017 tarihli ve 2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme sözleşmelerinden doğan ABD doları cinsinden taksit bedellerinin Türk lirası olarak ödenmesi mümkün kılınmıştır."

Ek Sözleşmeler ve Tahsilatlar

Bakanlık, ilgili mevzuat doğrultusunda başvuran tüm yatırımcılarla Hazine alacakları için uygulanan faiz oranı esas alınarak ek sözleşmeler yapıldığını ve tüm borçlulardan alacakların o günün kurundan çevrilerek zamanında ve eksiksiz tahsil edildiğini belirtti. Bu işlemlerin Sayıştay denetiminden de geçtiği vurgulandı.

Yavuzyılmaz'ın İddialarına Cevap

Bakanlık, Yavuzyılmaz'ın 2017 tarihli Türk lirasına dönüşüm işlemlerini sanki yeni yapılmış gibi bir algı oluşturmak istediğini ve tahsilatları tamamlanmış alacakları 2024 yılı güncel döviz kurlarıyla yeniden hesaplamaya çalıştığını belirtti. Bakanlık, kamuoyunun bu iddialara itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.

"Sayın Vekilin siyasi saiklerle yaptığı anlaşılan bu iddialara kamuoyunun itibar etmemesi önemle rica olunur."AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER