Sağlık

Her Yaşta Görülebilen Migren: Sebepler ve Tedavi Yöntemleri

Migren Neden Bu Kadar Yaygın? Belirtileri Nelerdir?

Her Yaşta Görülebilen Migren: Sebepler ve Tedavi Yöntemleri
17-07-2024 09:45
ANKARA

Migren Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münife Neyal, her yaşta ortaya çıkabilen migrenin toplumda oldukça sık görüldüğünü belirtti. Migren, ataklar şeklinde gelen, kendine özgü belirtileri bulunan baş ağrısı dönemleri ile karakterize bir durumdur. Peki, migren neden bu kadar yaygındır? Belirtileri nelerdir?

Migren Belirtileri ve Tanısı

Migren tanısı hastadan alınan tıbbi öykü ve muayene ile konulmaktadır. Prof. Dr. Neyal, migrenin kişisel yatkınlık zemininde ortaya çıktığını ve başka bir hastalığa bağlı olmadığını vurguladı. "Çoğu hastada ağrı başka bir uyarı olmaksızın başlar, ancak bazı hastalarda ağrı başlamadan önce belirtiler vardır" dedi.

“Ağrının ne kadar zamandır olduğu, ataklarla gelip gelmediği, sıklığı, bir atağın süresi, ağrının karakteri, başladığı bölge, başlama, ilerleme ve sonlanma özellikleri, ağrıyla birlikte bulunan durumlar, ortaya çıkmasını kolaylaştıran faktörler gibi birçok özellik ağrının migren özelliklerine sahip olup olmadığını gösterir.”

Migren Ataklarının Şiddeti ve Belirtileri

Prof. Dr. Neyal, kan tahlilleri ve beyin MR'ı gibi tetkiklerin migreni taklit edebilecek diğer hastalıkları dışlamak amacıyla yapıldığını belirtti. Migren ataklarında ağrı hafif başlayabilir, ancak zamanla şiddetlenebilir. "Erken dönemde ilaç alınmamışsa zonklayıcı hale gelir ve çok şiddetli olabilir" dedi.

“Eğilmek, kalkmak, öksürmek, başı sallamak gibi herhangi bir fiziksel aktivite baş ağrısını çok şiddetlendirebilir. Ağrı aynı kişinin farklı ataklarında bazen sağ, bazen sol taraftan başlayabilir.”

Ataklarda ışık ve sesten aşırı rahatsız olma, bulantı veya kusma gibi belirtiler de görülebilir. "Huzursuzluk, iştahsızlık, isteksizlik, hareketlerde beceriksizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir" diye ekledi.

Migren Atağını Tetikleyen Faktörler

Migren atağının ortaya çıkmasını kolaylaştıran birçok faktör bulunmaktadır. Prof. Dr. Neyal, "Açlık, uyku düzen değişiklikleri, parlak ışıklar, ağır kokular, sigara, bazı yiyecek ve içecekler, alkol gibi faktörler atağı tetikleyebilir" dedi. Kişilerin bu faktörleri fark ederek uzak durmalarının atak sayısını azaltabileceğini belirtti.

Migren Tedavisinde Amaç

Prof. Dr. Neyal, tedavinin amacının baş ağrısının ömür boyu olmamasını sağlamak olmadığını, atakların şiddet ve sıklığını azaltarak yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyledi. "Tedavi yanıtında kişisel faktörler önemlidir. Hastaların düzenli takibi ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi tedavi başarısında kritiktir" diye ekledi.İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER