Gündem

İlkbahar Yağmurları Diyarbakır'daki Arıcıları Yaylaya Geç Çıkardı

İlkbahar yağmurlarının arıcılık üzerindeki etkileri nelerdir? Diyarbakır'daki arıcılar neden bu yıl yaylalara geç çıkıyor?

İlkbahar Yağmurları Diyarbakır'daki Arıcıları Yaylaya Geç Çıkardı
18-05-2024 09:15
DİYARBAKIR

Yağmurlar Arıcılık İçin Bir Nimet

Diyarbakır'da her yıl mayıs ayında kovanlarıyla yaylalara çıkan arıcılar, bu yıl ilkbahar yağmurları sayesinde ovalarda erken açan çiçeklerden faydalanma fırsatı buldu. Bu nedenle, arıcılar yaylalara çıkmak için haziran ayını beklemeye karar verdiler.

Zengin Çiçek Örtüsü ve Arıcılar

İlkbahar yağışları, Diyarbakır'daki ovaları çiçeklerle doldurdu. Bu durum, bölgeye farklı yerlerden gelen bal üreticilerine ev sahipliği yapan Diyarbakır'da arıcıların yüzünü güldürdü. Geçmiş yıllarda sıcak hava ve kuraklık nedeniyle istenilen verimi alamayan arıcılar, bu sene yağışlarla birlikte verimlerini artırma fırsatı buldu.

Arıcılar Neden Haziran Ayını Bekliyor?

Ovalardaki çiçeklerden maksimum fayda sağlamayı hedefleyen arıcılar, bu yıl yaylalara gitmek için haziran ayını tercih ediyorlar. Bu karar, arıların daha fazla polen toplayarak sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlayacak ve böylece bal verimini artıracak.

Yerel Arıcılar Ne Diyor?

Bingöl'den arılarını Diyarbakır'a getiren Mehmet Sıddık Çağrıbay, 15 yıldır kaliteli bal üretmek için çiçeklerin peşinde olduğunu ifade ediyor. Çağrıbay, ilkbahar yağmurlarının arıcılığa büyük katkı sağladığını belirterek, "Yağmur olmazsa polen olmaz. Polen ne kadar çok olursa yavru o kadar çok olur, arı o kadar güçlenir ve verim olur," diyor.

Çağrıbay, "Bu sene yağmur yağdığı için arıların yüzü gülecek. Böyle giderse çiçek balına bu sene doyarız," dedi.

Bilim İnsanları Ne Söylüyor?

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, Diyarbakır'ın zengin bitki çeşitliliğine sahip olduğunu ve yağışların çiçeklenme süresini uzattığını belirtiyor. Satar, "Bu da arıcılıkta önemli bir hal aldı ve bal üretimi artmaya başladı. Dolayısıyla arılar dışarı çıktıklarında çeşitli bitkilerden bolca polen bulabilmekte," diyor. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER