Gündem

İTO Başkanı Avdagiç: Yılın İlk 6 Ayında Önemli Başarılar ve Dengelenmeler

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yılın ilk yarısındaki ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, önemli başarılar ve dengelenmelerin yaşandığını belirtti. Peki, bu başarıların arkasında ne var ve gelecekte bizleri neler bekliyor?

İTO Başkanı Avdagiç: Yılın İlk 6 Ayında Önemli Başarılar ve Dengelenmeler
19-07-2024 08:30
ANKARA

İstanbul İş Dünyasının Beklentileri

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yılın ilk 6 ayındaki gelişmeleri ve İstanbul iş dünyasının ikinci yarıya ilişkin beklentilerini değerlendirdi. Küresel anlamda süregelen risklere dikkat çeken Avdagiç, jeopolitik belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğini ve dış konjonktürde şu anda Türkiye'nin yol haritasını çok belirgin şekilde etkileyecek büyük bir olay görmediklerini söyledi.

Yabancı Yatırımların Önemi

Doğrudan yabancı yatırımların önemine vurgu yapan Avdagiç, Çin'in elektrikli araç üreticisi BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırımının fevkalade bir iş olduğunu belirtti. Avdagiç, "Türkiye'de otomotiv alanında uzun zamandır bir greenfield yatırım yoktu, yeni bir marka yatırımı yoktu. Son 20 yılda sıfır otomotiv yatırımı olarak Togg dışında bir yatırım olmadı. BYD'nin kuracağı otomobil fabrikası kıvanç verici." dedi.

Cari Açıkta Dengelenme

Avdagiç, yılın ilk 6 ayında önemli artılar ve başarılar elde edildiğini dile getirerek, bu dönemde geçen yıla göre cari açıkta dengelenme olduğunu söyledi. Geçen sene enflasyonla mücadele programına rağmen bazı süreçlerin devreye girdiğini ve emekli olanlara ödenen paralarla piyasaya çok ciddi bir nakit ve alım gücü girdiğini ifade etti.

"Burada hane halkının enflasyon beklentisinin Merkez Bankasının enflasyon beklentisiyle örtüştüğü günü yakalamak çok önemli. Kamunun öngörüsüyle halkın öngörüleri örtüştüğü anda biz enflasyonda çok daha hızlı adım atabiliriz."

Misafir Para ve İhracatın Önemi

Yılın ilk 6 ayında ülkeye dışardan çok ciddi miktarda fon girişi olduğunu belirten Avdagiç, bunun "misafir para" olduğunu ifade etti. "Misafir para, her misafir gibi günü geldiğinde kalkar gider. Halbuki biz misafir para yerine sürdürülebilir ihracata, yani kendi kazancımıza daha fazla ağırlık vermeliyiz."

Avdagiç, ihracatı önceleyen politikalara daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini, yılın ikinci yarısı için bu konuda önemli beklentileri olduğunu söyledi.

Turizm ve İstanbul'un Performansı

İstanbul'a gelen turist sayısına değinen Avdagiç, kentte bu açıdan ilk 6 ayın iyi geçtiğini kaydetti. İstanbul'da otel fiyatlarında ve doluluklarında çok rahatsız edici bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Avdagiç, "Bütün maliyet artışlarına rağmen turistleri muhafaza etmek için döviz bazında fiyat düşürmeyle karşı karşıya kaldık." dedi.

İTO olarak enflasyonda aylık artış trendini takip ettiklerini belirten Avdagiç, "Enflasyonla mücadelenin sonunda oluşacak yükü de hasarı da minimize edecek bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor." diyerek sözlerini tamamladı.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER