Gündem

Kaçak Elektrik Kullananlar 8 Yıla Kadar Hapis Cezasıyla Karşı Karşıya

Dicle Elektrik, kaçak elektrik kullanımını engellemek için hangi adımları atıyor ve bu mücadelenin sonuçları neler olabilir?

Kaçak Elektrik Kullananlar 8 Yıla Kadar Hapis Cezasıyla Karşı Karşıya
06-08-2024 21:30
ŞIRNAK

Kaçak Elektrikle Mücadelede Yeni Adımlar

Kamu zararını önlemek ve abonelere sürdürülebilir elektrik dağıtımı sağlamak adına, Dicle Elektrik kayıt dışı elektrik tüketimiyle mücadele ediyor. Şirket, kaçak elektrik kullanan ve bunu yaparken elektrik şebekesine zarar verenler hakkında 'kamu malına zarar verme' suçlamasıyla savcılıklara başvuracağını açıkladı. İlk başvuru, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 26 abone için yapıldı ve bu kişiler 8 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabilir.

Kaçak Elektrik Kullanımının Azaltılması

Dicle Elektrik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 6 ilde yaklaşık 2.2 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veriyor. 2013 yılından bu yana kayıt dışı elektrik tüketimini %76’dan %42 seviyelerine düşürerek milli ekonomiye önemli bir katkı sağladı. Şirket, sahada karşılaştığı tüm zorluklara rağmen kaçak elektrikle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor.

Hukuki Süreç ve Yasal Dayanak

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, "Kamu hizmeti veren bir şirket olarak, kaçak elektrik kullanan ve elektrik şebekesine zarar verenler hakkında 'kamu malına zarar verme' suçlamasıyla savcılıklara başvuracağız," dedi. Arvas, ilk başvurunun Şırnak’ın Cizre ilçesinde 26 abone için yapıldığını belirtti ve şirketin tüm yatırımlarını içeren elektrik dağıtım şebekelerinin kamu malı olduğunu vurguladı.

"Bu şahıslar kaçak elektrik kullanarak enerjinin sürekliliğini de sekteye uğratmaktadırlar." - Yaşar Arvas

Yeni Mücadele Yöntemleri

Daha önce kaçak elektrik kullananlar hakkında "karşılıksız yararlanma" suçlamasıyla savcılıklara başvurduklarını belirten Arvas, bundan sonra "kamu malına zarar verme" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Cizre’de yer altından harici hat çekerek kaçak elektrik kullanan 26 abone tespit edildi. Bu aboneler yeraltı kablolarına zarar vererek enerji arzını kesintiye uğratmakta ve ciddi güvenlik sorunları yaratmaktadır.

Olası Cezalar ve Hukuki Süreç

Başvurunun kabul edilmesi durumunda, enerji hizmetinin aksamasına neden olan bu 26 abone Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 152’nci maddesi uyarınca 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir. TCK'nın 151’nci maddesi mala zarar verme suçunu 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile öngörürken, 152-1 maddesi kamu kurumlarına ait yerlerde işlenen suçlar için cezayı artırmaktadır. Enerji veya ulaşım alanında kamu hizmetinin aksaması durumunda bu ceza yarısından 2 katına kadar artırılabilir.

Toplumsal ve Ekonomik Etkiler

Cizre’de oldukça yaygın olan bu tür kaçak elektrik kullanımı, ekonomik zararın ötesinde ciddi bir güvenlik sorunu da oluşturuyor. Yeraltı kablolarına zarar vermek için kaldırım veya yol kazılarak altyapıya büyük zarar veriliyor. Bu tür müdahalelerin önüne geçmek ve kaçak elektrik kullanımını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla, Dicle Elektrik hukuki ve teknik mücadelelerini sürdürmektedir. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER