Gündem

Kaçak Oranın Yüzde 98 Olduğu Mahallede 11 Milyonluk Yatırım Engellendi

Kaçak elektrik kullanımı neden bu kadar yaygın? Planlanan yatırım neden engellendi?

Kaçak Oranın Yüzde 98 Olduğu Mahallede 11 Milyonluk Yatırım Engellendi
08-08-2024 18:30
DİYARBAKIR

Dicle Elektrik’in Yatırım Planı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde, kaçak elektrik kullanımının yüzde 98 olduğu Başalan Mahallesi’nde, Dicle Elektrik’in 11 milyon TL’lik yatırım çalışması engellendi. Dicle Elektrik ekipleri, 2024 yılı yatırım planlaması kapsamında mahallede şebeke yenileme çalışmaları yapmak için jandarma desteğiyle bölgeye giriş yaptı. Ancak mahalle girişini kapatan kalabalık bir grup, jandarmalara aldırış etmeden ekipleri taşlayarak mahalleye sokmadı.

Kaçak Elektrik Şebekesi Tespit Edildi

Dicle Elektrik tarafından yapılan incelemelerde, mahallede kaçak elektrik kullanımının yüzde 98 olduğu belirlendi. Mahalledeki 4 kayıtlı trafonun yanı sıra, 4 de kaçak trafo kurularak kaçak bir elektrik şebekesi oluşturulduğu tespit edildi. Yetkililer, bu kaçak trafoların can ve mal güvenliği açısından büyük bir tehlike oluşturduğunu ve acilen sökülmesi gerektiğini belirtti.

Yüksek Elektrik Tüketimi

Dicle Elektrik mühendisleri, kaçak elektrik kullanımının yüzde 100’e yakın olduğu mahallede kullanıcı davranışlarını analiz etmek için bir çalışma yaptı. Yapılan incelemelerde, Başalan Mahallesi’nde her bir abonenin yıllık ortalama 29 bin kWh elektrik tükettiği belirlendi. Bu tüketimin normal bir abonenin 12 yılda kullanacağı miktara eşdeğer olduğu tespit edildi. Bu durumun hem ülke ekonomisine hem de şebekeye büyük zararlar verdiği vurgulandı.

Yatırımın Detayları

Yetkililer, izin verilmesi durumunda mahallede yapılacak olan 11 milyon TL’lik yatırımın detaylarını da açıkladı. Yatırım kapsamında, mahalledeki 240 eski ağaç ve demir direk sökülerek yerine 350 adet beton direk dikilecekti. Söz konusu direklere 320 adet armatür montajı yapılarak aydınlatma şebekesi kurulacaktı. Ayrıca, eski hatlar kaldırılarak yerine 15 km izolasyonlu kablo ve 12 kilometre abone kablosu döşenecekti. Bununla birlikte 900 metrelik orta gerilim şebekesi de yenilenecekti.

Güvenlik ve Ekonomik Etkiler

Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu Başalan Mahallesi’nde, kaçak trafoların can ve mal güvenliği açısından büyük tehlike oluşturduğu belirtiliyor. Yetkililer, kaçak elektrik kullanımının ülke ekonomisine ve şebekeye büyük zararlar verdiğini vurgularken, planlanan yatırımla bu sorunların çözülmesi hedefleniyordu.

Toplumsal Tepki ve Gelecek Planları

Planlanan yatırım çalışmalarının engellenmesi, bölgedeki kaçak elektrik kullanımının yaygınlığını ve bu durumun toplumsal tepkilere neden olabileceğini gösteriyor. Dicle Elektrik yetkilileri, güvenlik güçlerinin desteğiyle yatırımların gerçekleştirilmesi için çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.

"Mahallede kaçak elektrik kullanımının yüzde 98 olduğu belirlendi. Bu durumun hem ülke ekonomisine hem de şebekeye büyük zararlar verdiği vurgulandı." İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER