Yaşam

Kadınlar Meme Kanseri Farkındalık Hareketi İçin Bir Araya Geldi

meme kanserinde erken tanının önemi konusunda bilinçlendirme eğitimleriyle buluştu. Kanser taramaları yeterince yapılabiliyor mu? Detaylar haberimizde

Kadınlar Meme Kanseri Farkındalık Hareketi İçin Bir Araya Geldi
17-10-2024 10:15
ADIYAMAN

Adıyaman’da kadınlar, meme kanseri farkındalık etkinliği kapsamında bir araya geldi. İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği, AstraZeneca Türkiye’nin şartsız desteğiyle yürütülen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” çerçevesinde, meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Adıyaman’da kadınlara yönelik eğitimler düzenledi. Bu etkinlik, projenin altıncı buluşması olarak önemli bir yere sahip.

Deprem Bölgesinde Farkındalık Çalışmaları Devam Ediyor

İlk kez 2022’de hayata geçirilen bu proje, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde yürütülmeye devam ediyor. Adıyaman’daki etkinlikte yaklaşık 200 kadın, meme kanserinin belirtileri, risk faktörleri ve erken teşhisin önemi hakkında bilgilendirildi. İhtiyaç Haritası koordinasyonunda gerçekleştirilen eğitimlerde, meme kanseri taramalarına ve elle muayeneye dair detaylı bilgiler de paylaşıldı.

Kapsamlı Eğitimlerle Geniş Kitlelere Ulaşmak Hedefleniyor

Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. Maide Mağara tarafından verilen eğitimlerde, kadınların meme kanseri konusunda farkındalık kazanmaları sağlanırken, meme kanseri tarama hizmetlerine yönlendirilme süreçleri hakkında bilgi verildi. Antalya, Trabzon, Hatay ve Gaziantep’te de yürütülen eğitimlerde bugüne kadar 800’den fazla kadın taramalardan geçti ve yüzde 6’sı ileri tetkikler için hastanelere yönlendirildi.

Depremin Yaralarını Sarmaya Çalışan Kadınlara Destek

Dr. Mağara, etkinliğin önemine dikkat çekerek, Adıyaman’da kanser taramalarının ihmal edilmemesi için çalıştıklarını ifade etti. Adıyaman gibi depremin etkilerini hâlâ derinden hisseden bir bölgede bu tür çalışmaların kadın sağlığına önemli katkılar sunduğunu belirtti. “Depremden etkilenen kadınlara ulaşmak ve erken tanının hayati önemini hatırlatmak büyük bir değer taşıyor,” dedi.

Meme Kanseri Erken Teşhis ile Önlenebilir Mi?

İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan Seyithanoğlu, meme kanserinin erken teşhisle tedavi şansının çok daha yüksek olduğuna vurgu yaparak, bu farkındalık hareketinin Adıyaman gibi bölgelerde yaşayan kadınların hayatlarına olumlu etkiler sunduğunu belirtti. İhtiyaç Haritası olarak depremin ardından bölgede çeşitli projelerle yer aldıklarını ve meme kanseri gibi ciddi hastalıklarda erken teşhis fırsatları sunduklarını ifade etti.

Kanser Tarama Hizmetleri Herkese Ulaşıyor Mu?

Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç, büyük felaketlerin ardından kanser vakalarının daha ileri seviyelerde teşhis edilme eğiliminde olduğuna dikkat çekti. “Bu tür travmalardan sonra bireylerin erken tanı hizmetlerine erişimi kısıtlanıyor,” diyen Ortakmaç, Adıyaman’da sürdürülen farkındalık hareketinin önemini vurguladı. Kadınların meme kanseri taramalarına katılabilmeleri için gerekli desteğin sağlandığını belirtti.

Toplum Sağlığı İçin Eşit Erişim Hedefi

AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, kanserin ölüm nedeni olmaktan çıkmasını amaçladıklarını belirtti. Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, projeye sundukları destekle daha fazla kadının meme kanseri taramalarına erişimini sağladıklarını dile getirdi. Erem, “Sağlık okuryazarlığını artırmak ve meme kanseri farkındalığını güçlendirmek için çalışıyoruz,” dedi.

İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER