Ekonomi

Kadınların Elinde Kurutmalık Lezzetler: Biber ve Patlıcan

kadınlar, Şahinbey Belediyesi’nin fide dağıtımıyla başlayan süreçte tarlalardan topladıkları biber ve patlıcanları kurutmalık haline getiriyor. Bu süreçte hangi aşamalardan geçiliyor?

Kadınların Elinde Kurutmalık Lezzetler: Biber ve Patlıcan
27-07-2024 11:30
GAZİANTEP

Şahinbey Belediyesi’nin Fide Desteği

Gaziantep'te Şahinbey Belediyesi tarafından dağıtılan fideler, kadınların tarımsal üretime katılımını artırmak ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla önemli bir adım oldu. Belediye tarafından verilen fidelerle ilk hasatlarını yapan kadınlar, yetiştirdikleri biber ve patlıcanları toplayarak kurutmalık yapmaya başladı.

İlk Hasat Heyecanı

Gaziantepli kadınlardan 65 yaşındaki Fatma Günenç, fidelerin ilk ürünlerini toplamanın sevincini yaşadıklarını belirtti. Günenç, bu yılki hasadın oldukça bereketli olduğunu ve çiftçilerin yüzünü güldürdüğünü ifade etti. "Önce biber ve patlıcanları topluyoruz sonra içini oyuyoruz," dedi.

Kurutma Süreci ve Detaylar

Fatma Günenç, biber ve patlıcanların kurutma sürecini anlattı. Günenç, "Hasat zamanı başladı. Biz önce burada biber ve patlıcanları topluyoruz. Daha sonra oyuyoruz. İplere diziyoruz ve asıyoruz. Astığımız patlıcanlar 3 günde kurur. Biber ise 1 haftada kurur. Mevsimine göre süre değişebiliyor." şeklinde konuştu. Güneşin kurutma sürecinde önemli bir etken olduğunu vurgulayan Günenç, bu işi kızlarıyla birlikte yaptıklarını belirtti.

Şahinbey Belediyesi’ne Teşekkür

Fatma Günenç, Şahinbey Belediyesi’nin sağladığı fide desteği için Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür etti. Günenç, "Fideleri ekiyoruz ve daha sonra hasadını yapıyoruz. Hasattan sonra ise oyup kurutuyoruz. Bize verdiği destekler için Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyoruz," dedi.

Kurutmalık Geleneği ve Mutluluk

Fidelerin bereketli olduğunu belirten Yüksel Gözler ise, "Fideler biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun ve domates, hepsi çok verimli. Kurutmalık Gaziantep’in vazgeçilmezi. Biz biber ve patlıcanları önce topluyoruz daha sonra kurutmalık yapıyoruz. Çevremizde kurutmalık ihtiyacı olan herkese dağıtırız. Biz burada çok güzel zaman geçiriyoruz. Bu şekilde yaptığımız işten mutluluk duyuyoruz," diye konuştu.

Bereketli Hasatlar ve Kadınların Katkısı

Gaziantepli kadınlar, Şahinbey Belediyesi’nin destekleriyle tarımsal üretime katılım sağlayarak hem ekonomik kazanç elde ediyor hem de Gaziantep’in tescilli lezzetlerinden kurutmalıkları hazırlıyor. Bu süreçte kadınlar hem ailelerine katkıda bulunuyor hem de geleneksel lezzetlerin yaşatılmasına yardımcı oluyor. İHA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER