Gündem

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yasal Altyapıya Kavuştu

Kamuda Tasarruf Tedbirlerinin Yasal Çerçevesi Neler Getiriyor?

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Yasal Altyapıya Kavuştu
20-07-2024 09:45
ANKARA

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni yasa ile kamuda tasarruf tedbirlerinin yasal altyapısı tamamlandı. Bu yeni düzenleme, kamu harcamalarında verimliliğin artırılmasını ve harcamaların daha sıkı denetlenmesini amaçlıyor. Peki, bu yeni yasayla hangi değişiklikler getirilecek?

Kamu Harcamalarında Yeni Dönem

İki gün süren görüşmelerin ardından kabul edilen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile kamuda tasarruf tedbirleri uygulamaya konulacak. Kanuna göre, kamu kurum ve kuruluşlarının harcamaları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sıkı bir şekilde izlenecek ve denetlenecek. Bu denetimlerin sonucunda, tasarruf tedbirlerine aykırı uygulamalar tespit edildiğinde disiplin hükümleri devreye girecek.

Ücretlerde Yeni Düzenlemeler

Yeni yasayla birlikte, özel veya kamu ayrımı yapılmaksızın tüm kurum ve kuruluşlarda görev alan yönetim kurulu, denetim kurulu, danışma kurulu üyeleri ile benzeri organlarda görev yapanlara sadece bir görev için ücret ödenecek. Bu kapsamda, bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı, belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçemeyecek.

“Sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait tüm ortaklıklar ve kamu görevlileri dışında madde kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşları ile kamunun pay ve temsil hakkı olan kurum ve kuruluşlara atananlar da uygulama kapsamına alınacak.”

Vergi Kesintileri ve Üst Sınırlar

Birden fazla görev alan personel, hangi görevin ücretini alacağını asli görevli olduğu kuruma beyan edecek. Ücret ödemelerinde gerekli vergi kesintileri yapılarak, üst sınırı aşan ödemeler genel bütçeye aktarılacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek.

Türkiye Varlık Fonu ve BOTAŞ Düzenlemeleri

Yeni yasa ile Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilmesi amacıyla özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edebilecek. Ayrıca, BOTAŞ'ın nakit yönetiminin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için doğal gaz ithalatından kaynaklanan vergi borçları, Hazine’den alınacak görevlendirme bedeli alacaklarına karşılık mahsup edilecek.

Kamu Taşıtlarının Satışı

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli idareler ile bu idarelere bağlı kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşıtların, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aracılığıyla satışı yapılacak. Bu satışlardan elde edilen gelirler ise genel bütçeye veya ilgili idare bütçesine gelir kaydedilecek.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER