Gündem

Kazılarda 12 Bin Yıl Öncesine Ait Yaşam İzlerine Ulaşılıyor

Göbeklitepe ve Karahantepe'deki kazılar, insanlık tarihine dair hangi yeni bilgileri ortaya koyuyor?

 Kazılarda 12 Bin Yıl Öncesine Ait Yaşam İzlerine Ulaşılıyor
08-08-2024 20:15
ŞANLIURFA

Taş Tepeler Projesi: Neolitik Döneme Işık Tutan Çalışmalar

Şanlıurfa'da "Taş Tepeler Projesi" kapsamında yürütülen kazılar, 12 bin yıl öncesine ait yaşam izlerini gün yüzüne çıkarıyor. Bu projede Göbeklitepe ve Karahantepe başta olmak üzere Çakmaktepe, Sayburç, Sefertepe, Gürcütepe, Harbetsuvan, Yeni Mahalle, Mendik ve Söğüt Tarlası kazı alanlarında çalışmalar devam ediyor. Göbeklitepe ve Karahantepe kazılarının başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, bu kazıların Neolitik döneme ait önemli bilgiler sunduğunu belirtti.

Yıl Boyu Yaşanan Yerleşimler ve Beslenme Alışkanlıkları

Prof. Dr. Karul, "Milattan önce 9600'lü yıllardan itibaren bölgede yıl boyu yaşanan yerleşimler ortaya çıkarıldı. Elde edilen ilk sonuçlara göre yoğun ceylan avcılığının yanı sıra toplayıcılığın da beslemede önemli yer tuttuğunu ve zamanla besin üretimine geçildiğine yönelik buluntularla karşılaştık," dedi. Kazılar, Neolitik dönemin beslenme alışkanlıklarını ve geçim stratejilerini anlamamıza yardımcı oluyor.

Karahantepe'deki Bulgular ve Arkeobotanik İncelemeler

Geçen yıl Karahantepe'de yapılan kazılarda elde edilen veriler, bölge hakkında daha net bilgiler sunuyor. Prof. Dr. Karul, "Karahantepe'nin arkeobotanik kalıntılarını inceleyen Dr. Ceren Kabukcu ve Prof. Dr. Eleni Asouti, yerleşmede tohum, yumru, yemiş kabuğu gibi karbonize bitki kalıntıları arasında buğdaygillere rastladılar. Bu buluntuların arasında arpa ve buğday bulunmakla beraber bu örneklerin hangi türe ait olduğu konusunda ve kültüre alınmış türlere ait olup olmadığını tespit edebilmek için ilerleyen yıllarda çalışmalara devam edecekler," dedi.

"Elde edilen ilk sonuçlara göre yoğun ceylan avcılığının yanı sıra toplayıcılığın da beslemede önemli yer tuttuğunu ve zamanla besin üretimine geçildiğine yönelik buluntularla karşılaştık." - Prof. Dr. Necmi Karul

Odun Kömürü Kalıntıları ve Ekolojik Rekonstrüksiyon

İncelenen odun kömürü kalıntıları arasında menengiç, yabani badem ve meşeye ait karbonize odun kalıntılarına rastlandı. Bu buluntular, o dönemdeki doğal çevrenin rekonstrüksiyonunu yapabilmemize olanak tanıyor. Prof. Dr. Karul, "Elde edilen veriler, büyük bir çeşitlilik içeriyor ve özellikle doğal çevrenin rekonstrüksiyonunu yapabilir hale geldik," dedi.

Taş Tepeler Projesi'nin Gelecek Vizyonu

Taş Tepeler Projesi kapsamında 10 ayrı noktada sürdürülen kazılar, 1500 yıl içerisinde farklı zaman aralıklarını yansıtıyor. Prof. Dr. Karul, "Tümünün bir tablo oluşturduğunu düşündüğünüzde yakın zamanda sadece Göbeklitepe’den bildiklerimizden çok daha fazlasını söyleyebileceğiz," dedi. Bu çalışmalar, Neolitik dönemin detaylı bir resmini sunmayı hedefliyor.

Şanlıurfa'daki Kazıların Önemi

Şanlıurfa'da yürütülen bu kazılar, sadece Türkiye için değil, tüm dünya için büyük önem taşıyor. Neolitik döneme dair elde edilen buluntular, insanlık tarihinin anlaşılmasında kritik bir rol oynuyor. Prof. Dr. Karul, "Bu kazılar, insanlık tarihine dair bilinmeyen pek çok detayı aydınlatmamıza yardımcı oluyor," diyerek kazıların önemine dikkat çekti. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER