Gündem

Kilis’te Alternatif Ürün Lavanta Hasadı Başladı

Kilis’te kadın girişimci Kübra Mercimek’in hayalini gerçekleştirdiği lavanta bahçesi nasıl bir başarı hikayesine dönüştü? Lavanta hasadının detayları ve bölgeye katkıları neler?

Kilis’te Alternatif Ürün Lavanta Hasadı Başladı
22-06-2024 13:15
KİLİS

Lavanta Bahçesinin Başlangıcı

Kilis merkezine bağlı Akpınar Mahallesi’nde, alternatif ürün olarak ekimi gerçekleştirilen lavanta bahçesinde hasat başladı. Kadın girişimci Kübra Mercimek, eşinin de desteğiyle hayalini gerçekleştirdi ve yaklaşık 10 dekarlık alanda lavanta ekimi yaptı. Bahçenin kurulmasındaki amaç, hobi olarak başlayan bir girişimin, zamanla gelir kapısına dönüşmesiydi.

Lavanta Hasadı ve Ekonomik Katkılar

Yüksek rekolte beklentisiyle başlayan lavanta hasadı, genç çiftçilerin gelir kapısı haline geldi. Hasat edilen lavantalar, yağı çıkarıldıktan sonra çeşitli alanlara bölünerek oluşturulan marka ile internet üzerinden Türkiye’nin değişik illerine pazarlanıyor. Lavantanın hasadı, bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor ve genç girişimcilerin yeni iş alanları yaratmasına olanak tanıyor.

Doğal Fotoğraf Stüdyosu

Mor lavanta tarlası, sadece tarım ve ekonomi açısından değil, turizm açısından da büyük bir ilgi odağı oldu. Bahçeye gelen ziyaretçiler, lavanta tarlasında fotoğraf çektirerek unutulmaz anılar biriktiriyor. Lavanta bahçesi, doğal fotoğraf stüdyosu haline gelerek fotoğrafçıların da uğrak noktası oldu.

Genç Girişimci Ailenin Hikayesi

Selim Mercimek, eşinin isteği üzerine 3 yıl önce atıl araziye lavanta ekmeye başladıklarını belirtti. Başlangıçta hobi olarak kurulan lavanta bahçesi, şimdi üçüncü hasadını gerçekleştiriyor. Bahçeye gelen ziyaretçilerin artması, aileyi büyük bir sevinç içinde bırakırken, lavantanın Kilis için önemli bir yatırım aracı olduğuna inanıyorlar. Lavantanın ürünlerini de çıkararak, lavanta yağı ve sabun gibi ürünlere büyük ilgi gösterildi.

Lavantanın Ürünleri ve Gelecek Planları

Kübra Mercimek, lavanta bahçesinin sadece hobi amaçlı değil, aynı zamanda gelir kapısı olduğunu vurguladı. Lavanta yağı, sabun, kese ve mum gibi ürünler yaparak internet üzerinden satış yapıyor. Boş zamanlarında lavanta şerbeti hazırlayarak bahçeye gelen misafirlere sunan Kübra Mercimek, gelecekte bu araziyi iki katına çıkarmak ve Kilis’te bir lavanta tesisi kurmak istiyor. Devlet desteği ile bu hedeflerine ulaşmayı planlıyor.

Yerel ve Ulusal Destek

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, lavanta üretiminin artmasının kent için önemli olduğunu belirtti. Lavanta üretiminin hem ekonomik hem de turistik açıdan Kilis’e büyük katkı sağladığını ifade eden Özdemir, üretim miktarının her yıl arttığını söyledi. Lavantanın kozmetik ve ilaç sektöründe yaygın olarak kullanıldığını ve her evde bulunması gereken bir ürün haline geldiğini vurguladı.

"Eşimle beraber hobi olarak lavanta bahçesini kurduk. Bu yıl üçüncü hasadımıza başladık. Lavantanın şehrimiz için iyi bir yatırım aracı olduğuna inanıyoruz." - Selim Mercimek

"Eşimin desteğiyle ekmiş olduğumuz lavanta bahçesinde hiç durmadan çalışmaya devam ediyoruz. Lavanta yağı, sabun, kese ve mum gibi ürünler büyük ilgi görüyor." - Kübra Mercimek -İHA-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER