Gündem

Kilis'te "1. Uluslararası Mercidabık Kongresi" Başladı

Geçmişin İzleri Geleceğe Taşınıyor

Kilis'te "1. Uluslararası Mercidabık Kongresi" Başladı
25-05-2024 18:15

Kongre İlk Oturumunu Suriye'de Gerçekleştirdi

Kilis'te, 7 Aralık Üniversitesinin de yer aldığı beş üniversitenin katkılarıyla düzenlenen "1. Uluslararası Mercidabık Kongresi" büyük bir katılımla başladı. İlk oturumu, Suriye'deki Çobanbey kasabasında gerçekleştirilen kongrenin öğleden sonraki oturumu, tarihi Mercidabık Savaşı'nın yapıldığı Kilis'in Yavuzlu köyünde yapıldı. Peki, bu kongre neden bu kadar önemli?

Vali Tahir Şahin'den Anlamlı Konuşma

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmasını yapan Kilis Valisi Tahir Şahin, kongrenin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Vali Şahin, "Türk'ün ayak bastığı hayatın nasıl ihya olduğu ve inşa edildiğine hep beraber şahit olduk. Osmanlı için tarihi sürecin başladığı bu bölgede hocalarımızın bilgi birikimi ile aydınlanacağız." dedi. Mercidabık Zaferi'nin önemi, bu konuşma ile bir kez daha vurgulandı.

"Türk'ün ayak bastığı hayatın nasıl ihya olduğu ve inşa edildiğine hep beraber şahit olduk." - Vali Tahir Şahin

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın'ın Vurgusu

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, Mercidabık denilince akıllara 1516 yılının gelmesi gerektiğini belirterek, "Bu devlet o tarihte de buradaydı, 2024 yılında da yine burada." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Özaydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Suriye'deki güvenli bölgede güvenlik, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kongrede Bilimsel ve Kültürel Paylaşımlar

Kongre, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Gerek ile Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Tufan Gündüz'ün "Bin yıllık kardeşlik ve Mercidabık" konulu konferansları ile devam etti. Bu oturumda, geçmişten günümüze kadar uzanan kardeşlik bağları ve Mercidabık Zaferi'nin önemi detaylı bir şekilde ele alındı.

Müzik Dinletisi ile Tarihi Yolculuk

Program, Gaziantep Üniversitesi öğrencilerinin müzik dinletisiyle sona erdi. Tarihin izlerini ve kültürel mirası müzikle birleştiren bu etkinlik, katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Katılımcılar, tarihi atmosferde müziğin eşsiz tadını çıkardı.

Üniversitelerin Ortak Çabası

Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesinin katkılarıyla düzenlenen kongre, iki gün sürecek. Bu kongre, akademik ve kültürel paylaşımların yoğun yaşandığı, önemli bir platform sunuyor. AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER