Sağlık

Koku Alma Zenginleştirmesi, Beyin Sağlığını Mı Koruyor?

Bilişsel kayıplarla mücadelede kokuların gücü ne? Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, koku alma zenginleştirmesinin neden bilişsel işlevselliği artırdığını açık...

Koku Alma Zenginleştirmesi, Beyin Sağlığını Mı Koruyor?
16-08-2023 15:57

Bilişsel Kayıplar ve Toplumsal Etkisi

Toplumumuzda giderek artan bir sorun olarak öne çıkan bilişsel kayıp, yani bunama, ev içi tedavilerin ve etkili çözüm yöntemlerinin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, sağlıklı yaşlı erişkinlerin bilişsel yeteneğini geliştirmek amacıyla koku alma zenginleştirmesine yönelik yapılan bir araştırma bilimsel mercekte dikkat çekiyor.

Araştırmanın Detayları

60-85 yaş arası erkek ve kadın yetişkinlerin katılımıyla gerçekleştirilen bu çalışmada, bireyler rastgele iki gruba ayrıldı: Koku Zenginleştirme ve Kontrol Grubu. Zenginleştirilmiş gruptaki bireyler, haftada yedi farklı kokuyla, kokulu bir difüzör kullanılarak 2 saat boyunca maruz bırakıldı. Kontrol grubundaki bireyler ise minimal miktarda koku maddesi ile benzer bir deneyime tabi tutuldu. Çalışmanın başlangıcında ve 6 ay sonunda nöropsikolojik değerlendirmeler ve fMRI taramaları gerçekleştirildi.

Sonuçlar Ne Gösteriyor?

Elde edilen verilere göre, koku zenginleştirilmiş grupta, İşitsel-Sözel Öğrenme Testi'nde kontrol grubuna kıyasla %226'lık bir iyileşme saptandı. Ayrıca değerlendirmeler sonucunda beyindeki Sol Fasciculus'ta önemli derecede işlevsel bir artış tespit edildi.

Uzmanın Yorumu

Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, "Geceleri uygulanan minimum koku alma zenginleştirmesi, hem bilişsel hem de nöral işlevsellikte iyileşmelere yol açmıştır. Bu, koku alma zenginleştirmesinin, az bir çaba ile beyin sağlığını iyileştirmede etkili bir yöntem olabileceğini gösteriyor." dedi.

Bu sonuçlar, bilişsel kayıpların önlenmesi ve tedavisinde koku zenginleştirmesinin potansiyel bir yöntem olabileceğine işaret ediyor. Ancak daha geniş çaplı araştırmaların bu bulguları desteklemesi gerekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER