Gündem

Kripto Para Borsaları Yeni Yasa ile Geleceğe Güvenle Bakıyor

Kripto varlıklara ilişkin yasa, Türkiye'deki kripto para borsaları tarafından nasıl karşılandı? Yeni düzenlemeler sektöre ne gibi yenilikler getirecek?

Kripto Para Borsaları Yeni Yasa ile Geleceğe Güvenle Bakıyor
29-06-2024 15:00
ANKARA

Yasal Çerçevenin Oluşumu

Kripto varlık ekosistemine yönelik düzenleme içeren "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 26 Haziran'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Böylece Türkiye'de kripto varlıklara dair ilk yasal çerçeve oluşturuldu. Kanunla birlikte, kripto para borsalarının Türkiye'de hizmet verebilmesi için lisans almaları zorunluluğu getirildi.

Binance TR'nin Görüşleri

Binance TR Üst Yöneticisi (CEO) Mücahit Dönmez, kripto varlık yasasının sektöre büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Dönmez, yasanın getireceği açıklık ve netliğin, tüm şirketlerin yüksek kullanıcı güvenliği önlemleri almasını ve kurumsal gerekliliklere uymasını zorunlu kılacağını belirtti.

"Kullanıcıların güveni artabilir ve kripto varlıkların daha geniş bir kesim tarafından benimsenmesi beklenebilir. Bu gelişmeler, sektörün büyümesini ve inovasyonu teşvik edecek, iş dünyasında güveni artıracak ve yeni oyuncuların sektöre güvenli ve kontrollü bir şekilde girişine olanak sağlayacaktır."

OKX TR'den Regülasyon Değerlendirmesi

OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır, yasanın dijital varlıkların düzenleyici çerçevesinin oluşturulması açısından önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı. SPK ve yetkili kurumlarca çıkarılacak ikincil mevzuat ile birçok konunun açıklığa kavuşacağına inandığını belirtti.

"Türkiye'de özellikle finans sektöründe regüle edilen her alanın çok daha sağlıklı bir ekosisteme kavuştuğunu defalarca tecrübe ettik. Bu anlamda finansal regülasyon tecrübesiyle Türkiye çok şanslı bir ülke."

Paribu'nun Yasa Yorumu

Paribu Hukuk Direktörü Avukat Mehmet Türkarslan, yasanın platformların faaliyetlerini lisansa bağlamayı ve kullanıcı varlıklarının güvenliğini ön planda tutmayı hedeflediğini belirtti. Bankaların saklama hizmeti sunabilmesi için sektörün ve teknolojinin ruhunu yakalaması gerektiğini ifade etti.

"Kullanıcıların 7 gün 24 saat kesintisiz işlem yapabilecekleri ve sadece bir kısım varlıklarını değil tüm varlıklarını eksiksiz olarak güvenle saklayabilecekleri bir yapının varlığı elzemdir."

Yasa ve Sektörel Değer Katkısı

Türkarslan, lisans almayacak kuruluşların Türkiye'de hizmet vermeyi durduracağını belirterek, yasayı yasak getirici değil, lisansa yönlendirici bir düzenleme olarak tanımladı. Paribu'nun lisanslama çalışmalarına yönelik olarak da yasanın ardından yayımlanacak alt düzenlemeleri beklediklerini ve faaliyet rutinlerinin bu düzenlemelere zaten uygun olduğunu söyledi.

Sonuç ve Beklentiler

Yeni yasa, kripto varlık ekosisteminde güvenliği ve düzeni artırarak sektöre olan ilgiyi artırabilir. Kullanıcı güvenliği önlemleri ve kurumsal gerekliliklerin zorunlu hale gelmesi, sektörün büyümesini ve inovasyonu teşvik edecek önemli adımlar arasında yer alıyor.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER