Gündem

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 60 Milyon Ziyaretçi ve 60 Milyar Dolar Hedefimize Sadığız

Türkiye’nin turizmdeki büyük hedefleri neler? 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefine nasıl ulaşılacak?

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 60 Milyon Ziyaretçi ve 60 Milyar Dolar Hedefimize Sadığız
14-07-2024 17:00
ANTALYA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin turizm sektöründeki büyük hedeflerine doğru emin adımlarla ilerlediğini belirtti. Haziran ayında turizmdeki büyümenin devam ettiğini vurgulayan Ersoy, Temmuz sonunda daha net verilerle konuşabileceklerini ifade etti.

Turizmde Büyüme Devam Ediyor

Arkeolojik kazı alanlarındaki incelemeler için kentte bulunan Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm potansiyeline dikkat çekti. Bakanlık olarak her alanda farklı çalışmalar yürüttüklerini belirten Ersoy, ülke turizmindeki hedeflere ulaşılması ve turizmin 12 aya yayılması için projelere devam ettiklerini söyledi.

"Haziranda da büyüme devam ediyor. 31 Temmuz'da daha kesin veriler üzerine konuşacağız ama ilk rakamlara baktığımız zaman 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar hedefimize sadığız."

Turizm Verilerindeki Artış

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk 5 ayında Türkiye 17 milyon 809 bin 78 ziyaretçiyi ağırladı. Bakan Ersoy, bu rakamların takip edildiğini ve Temmuz sonunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından kesin rakamların açıklanacağını belirtti. İlk 5 aylık verilere bakıldığında, yabancı turist sayısında %14 civarında bir artış görüldüğünü ifade etti.

Arkeolojik Çalışmalara Büyük Yatırımlar

Ersoy, turizm faaliyetlerinin birçok alana yayıldığını ve cazibe noktası haline gelen ören yerlerindeki çalışmaların önemsendiğini anlattı. Antik kentlere yönelik ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Ersoy, 2019 yılında kazı çalışmalarına ayırdıkları ödeneğin 36,7 milyon lira olduğunu, bu rakamın 2022 yılında 1,1 milyar liraya çıkarıldığını söyledi. Bu yıl ise kazı ve restorasyon çalışmalarında 6 milyar liradan fazla bir bütçenin kullanılacağını ifade etti.

Kazı Hafızasının Türk Akademisyenlere Aktarılması

Bakan Ersoy, uzun yıllar devam eden arkeolojik kazı çalışmalarının Türk akademisyenlere aktarılmasının önemli olduğunu vurguladı. 163 yıldır süren bir gelenek olan yabancı hocalarla yürütülen kazı çalışmalarında, 28 yabancı kazı başkanlığına Türk koordinatör kazı başkanları atandığını belirtti. Bu sayede süreçlerin daha yoğun ilerlemesinin hedeflendiğini açıkladı.

"Geçmişe baktığınızda 163 yılda Efes'in sadece %25'i kazılmış. Gelecek 4 yılda, Geleceğe Miras Projesi kapsamında bu oranı %40'ın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz."

Gece Müzeciliği Uygulaması

Bakan Ersoy, Geleceğe Miras Projesi ve diğer programların yanı sıra bu yıl devreye alınan Gece Müzeciliği uygulamasının da turizm faaliyetlerine katkı sağladığını belirtti. Antalya gibi kentlerde gündüz hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle turistlerin deniz kıyısında kalmak istemeleri durumunda, gece müzeciliği ile gezebilecekleri bir ortam oluşturduklarını söyledi. Bu uygulamanın özellikle esnaf için de faydalı olduğunu vurguladı.

"Antik şehrin gündüz görünümü ve gece görünümü çok farklı. Bu da ayrı bir ziyaret vesilesi oluşturuyor."

Gece Müzeciliği'nin turizm gelirinin tabana yayılması açısından önemli olduğunu ifade eden Ersoy, sosyal medyada da bu uygulamanın büyük ilgi gördüğünü söyledi.AA

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER